Cel mai mare marsupial carnivor încă existent în Australia, diavolul tasmanian a fost introdus pe lista speciilor aflate în pericol de extincţie, scrie cotidianul „The Times”. Populaţia de diavoli tasmanieni este decimată de un tip de cancer contagios, care le atacă feţele.
Primul caz de îmbolnăvire în rândul acestor animale a fost semnalat în 1996, iar de atunci numărul de diavoli a scăzut cu 70%. Oamenii de ştiinţă se tem că această specie ar putea să dispară în următorii 25 de ani.
Până acum, diavolii tasmanieni erau pe lista speciilor vulnerabile, dar Peter Garrett, ministrul pentru mediul înconjurător din Australia, a decis că statutul lor trebuie schimbat în specie aflată în pericol, ceea ce le va oferi mai multă protecţie.
Tipul de cancer facial care atacă acest animale se răspândeşte prin muşcătură. De obicei, ucide animalul în cel mult trei luni, provocându-i o tumoare în jurul botului, ceea ce îl împiedică să se mai hrănească.
Guvernul australian a alocat 10 milioane de dolari australieni (echivalentul de 5,6 milioane de euro) unui program de cinci ani pentru salvarea diavolului tasmanian.
Diavolul tasmanian a devenit cel mai mare marsupial carnivor din zona Australiei după disparaţia tigrului tasmanian.