Deputatul Diana Tușa a inițiat o propunere legislativă a cărui scop este definirea reprezentantului legal al pacientului, ca o completare a Legii 46/2003.
Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privitoare la completarea Legii drepturilor pacientului 46/2003, cu scopul definirii reprezentantului legal al pacientului. Reprezentantul legal poate fi şi o persoană cu vârsta de minim 18 ani împliniţi pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declaraţie autentificată în faţa notarului.
Printre prevederile actului normativ s-a regăsit și completarea art.1 din Legea 46/2003, în sensul definirii reprezentantului legal al pacientului ca fiind soţul/soţia, părinţii sau celelalte rude, până la gradul al IV-lea, precum şi orice persoană cu vârsta de minim 18 ani împliniţi pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declaraţie autentificată în faţa notarului, care se înregistrează în Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Procurilor şi a Revocării acestora.
Iniţiatorul propunerii este deputata PSD Diana Tuşa. Potrivit acesteia, din datele existente rezultă că aproape 10% din populaţia României trăieşte în uniune consensuală/concubinaj.
„Pentru a preîntâmpina şi a găsi soluţii pentru situaţii delicate din viaţa de zi cu zi, considerăm că se impune modificarea legii, astfel încât să asigurăm claritate şi aplicabilitate principiilor de bază care au fundamentat normele legale în vigoare.”, a motivat ea.
În cazul acestei legi, Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.