Diana Șoșoacă cere închisoare până la 10 ani. Care e categoria de români care riscă ani grei după gratii din cauza senatoarei

Diana Șoșoacă cere închisoare până la 10 ani. Care e categoria de români care riscă ani grei după gratii din cauza senatoarei Diana Șoșoacă. Sursa foto: arhivă EVZ

Un proiect de lege ce a fost inițiat de senatoarea Diana Șoșoacă va fi dezbătut în Camera Deputaților și cere măsuri drastice pentru persoanele care vor fi acuzate de „antiromânism”.

Senatoarea Diana Șoșoacă a inițiat un proiect de lege care prevede pedepsirea „antiromânismului” cu închisoare de până la 10 ani. Proiectul intră în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților. Șoșoacă și mai menționează pedepsirea cu până la 5 ani a celor care scriu știri sau distribuie informații, materiale antiromanești. Proiectul a fost respins de Senat și a ajuns săptămâna trecută la Camera Deputaților, care e cameră decizională.

Un proiect de lege controversat a fost inițiat de Diana Șoșoacă

Conform proiectului de lege pe care l-a inițiat Diana Șoșoacă, fapta unei persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, de știri și informații, materiale antiromanești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum și deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiromanești constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. De asemenea, „constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, mai prevede proiectul de lege inițiat de Diana Șoșoacă.

„Se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate”

„Antiromânismul declarativ e un prim simptom al unor posibile evoluții politice îngrijorătoare. În forma sa activă, acută, favorizată de un context propice, antiromânismul se va concretiza previzibil în acțiuni agresive, îndreptate contra ordinii constituționale și a siguranței naținale.

Prezenta iniţiativă legislativă se impune a fi adoptată având în vedere discriminările și jignirile la care sunt supuși românii atât în străinătate, cât și pe plan naţional, atât de către străinii care ne vizitează, cât, mai ales, de minorităţi sau chiar de către românii lipsiţi de orice normă de civilizaţie și respect la adresa României și a cetăţenilor români”, a mai precizat Șoșoacă.