"Diamantul însângerat", filiera românească

Magnatul Beny Steinmetz ne atacă piaţa imobiliară prin intermediul unui fost consilier al lui Adrian Năstase. Corporaţia BSG a fost implicată, în 2008, în incidente sângeroase în Sierra Leone.

Al treilea jucător pe piaţa mondială a diamantelor intră discret în România, pe două fronturi: prin investiţiile asumate, dar şi prin paravane offshore, dublate de intermediari tăcuţi şi influenţi.

Corporaţia se numeşte Beny Steinmetz Group (BSG) şi este patronată de magnatul israelian Beny Steinmetz - deţinătorul a 3,6 miliarde de dolari, potrivit celebrului Top Forbes.

În acest an, BSG a fost implicată într-o serie de incidente sângeroase în Africa. Violenţele s-au soldat cu numeroase victime civile în Republica Sierra Leone, supranumită „patria diamantelor“.

Românul conectat la interesele BSG este Remus Truică - un personaj controversat care, în perioada 2002-2004, a condus Cancelaria premierului PSD Adrian Năstase. Acum, acelaşi Truică este asociat în afaceri paralele cu strategii electorali israelieni ai lui Călin Popescu-Tăriceanu. Dar şi cu un consilier din Cancelaria primului-ministru liberal.

Firma misterioasă

Imperiul Steinmetz şi românul Remus Truică au un numitor comun: firma BRG Residencial Consulting Services, înfiinţată în octombrie 2007, în Bucureşti. Compania are profil imobiliar, iar Truică deţine 50% din participaţiile SRL-ului. Cealaltă jumătate aparţine unui offshore din Insulele Virgine Britanice, cu acţionariat „anonim“ (Riverside Real Estate Corp Ltd) care, potrivit surselor EVZ, este al BSG. Secretos, fostul şef al Cancelariei lui Năstase susţine că iniţiativa înfiinţării societăţii a venit „din ambele părţi“ - adică a sa şi a căsuţei poştale cu care este asociat direct.

Paradoxal, Truică pretinde că nu ştie identitatea partenerilor săi din offshore. Admite, însă, că o cunoaşte pe belgianca Sandra Merloni-Horemans, cea care, alături de el, administrează compania imobiliară din Bucureşti.

„Eminenţa cenuşie“ a BSG Sandra Merloni-Horemans este unul dintre „creierele financiare“ ale corporaţiei BSG. Specialistă în politici de investiţii, piaţa de capital, imobiliare şi management de resurse naturale, Merloni-Horemans lucrează de 7 ani pentru Beny Steinmetz. În prezent, ea conduce mai multe companii din cadrul grupului BSG, active în Africa, Rusia şi Kosovo.

Cum a ajuns expertul lui Steinmetz să administreze companii româneşti? Remus Truică, partenerul Sandrei Merloni-Horemans, e zgârcit în detalii. Răspunde evaziv, prin intermediul avocatului său de la compania „Muşat şi Asociaţii“, care, de altfel, se ocupă şi de documentaţia SRL-ului imobiliar BRG Residencial Consulting Services.

Truică recunoaşte implicarea managerului BSG în compania pe care o deţine împreună cu offshore-ul din Virgine, dar evită să vorbească despre miza şi începutul acestei asocieri. La modul general, afaceristul susţine că firma pe care o administrează cot la cot cu Horemans dezvoltă proiecte imobiliare. Dar acestea sunt încă la stadiul de intenţie, pentru că, în primul an de existenţă, BRG Residencial Consulting Services nu a desfăşurat nicio activitate - potrivit lui Truică.

Sandra Merloni-Horemans a refuzat sistematic dialogul cu EVZ. Iniţial ne-a transmis, prin intermediul secretarei sale din Geneva (Elveţia), că va răspunde întrebărilor. Ulterior, aceeaşi secretară iritată ne-a comunicat că „doamna Horemans va răspunde când şi dacă va vrea“. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Steinmetz, asociat cu statul român În România, grupul BSG, prin Sandra Merloni-Horemans, identifică oportunităţi şi pe piaţa energetică. Primul obiectiv: societatea de stat Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). În 2003, ELCEN a demarat un proces de căutare a unui partener cu care să producă energie electrică la Iernut, Mureş. S-a calificat consorţiul format din BSG şi Bateman Litwin. Ambele sunt patronate de Steimentz, cea din urmă fiind o subsidiară a BSG profilată pe energie şi resurse naturale.

Astfel, în decembrie 2007, Beny Steinmetz a devenit partener cu Ministerul Economiei când s-a înfiinţat efectiv compania BSGEElcen Iernut SA, în care Electrocentrale Bucureşti are o cotă de 40% din acţiuni. Printre administratorii societăţii mixte figurează „creierul financiar“ Sandra Merloni-Horemans, dar şi alţi patru reprezentanţi ai lui Steinmetz.

„Criteriile economice şi experienţa în dezvoltarea de proiecte similare au făcut ca asocierea să fie adjudecată de Bateman şi BSG“, a declarat purtătorul de cuvânt al ELCEN, Octavian Gheorghe. Proiectul e în fază incipientă, de obţinere a finanţării. „Societatea nu a desfăşurat încă activitate şi nu are manageri până la data intrării în operare a noii unităţi de producere“, au explicat oficialii ELCEN.

Trader de energie Grupurile energetice existente la Iernut, „corespunzătoare anilor ’60“, urmează a fi retehnologizate. Odată terminată capacitatea de producţie, holdingul lui Steinmetz va scoate bani din energia românească, printr-un sistem integrat. În paralel, BSG a cumpărat una dintre firmele româneşti care deţin licenţa de furnizare a energiei electrice. Este vorba despre traderul Enerom Services. Printre fondatorii acesteia s-a numărat şi Marian Daniel Năstase - vicepreşedintele Alro Slatina (patronat de oligarhul ruso-israelian Vitali Machitski).

Acum, finanţista BSG, Sandra Merloni-Horemans, gestionează Enerom. Patronul traderului e Beny Steinmetz printr-un offshore cipriot (Startrange Holdings Ltd). Căsuţa poştală e înregistrată în Nicosia, la aceeaşi adresă cu alte două offshore, care, la rândul lor, controlează trei firme din Bucureşti (Verso Investments, Inter Basso şi Reciplia). Cele trei din urmă fac tranzacţii imobiliare, sunt administrate de aceeaşi Sandra Merloni-Horemans şi au sediul în acelaşi birou din Piaţa Victoriei. Tot acolo se gestionează şi afacerea BSG-Truică-Merloni.

RELAŢII LA NIVEL ÎNALT

Ex-consilierul lui Năstase, în afaceri cu strategii lui Tăriceanu Sub regimul PSD, Remus Truică, fostul şef al Cancelariei lui Adrian Năstase, a derulat afaceri alături de controversatul Alexandru Bittner. În prezent, Truică este asociat cu oamenii apropiaţi premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Printre firmele sale se numără Generic Pharma şi TRG Agent de Asigurare - administată de Marius Marcovici, membru al Cancelariei premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

Partenerii lui Truică din TRG şi Generic Pharma sunt Gil Birger, Tal Silberstein şi Shimon Sheves (prin offshore-ul STG Ventures Ltd). Cei trei israelieni şi Dan Andronic gestionează campania electorală a PNL. Truică îi cunoaşte pe Silberstein, Birger şi Shevez din 2004, când i-a întâlnit „într-un cadru informal, prin intermediul unor prieteni“. Marius Marcovici, consilierul lui Tăriceanu, ne-a declarat: „Colaborez cu Gil Birger de când am acceptat, în 2008, să preiau funcţia de administrator al TRG, înfiinţată cu scopul desfăşurării activităţii de asigurări generale“. Marcovici şi Truică sunt prieteni de patru ani. Acelaşi Marcovici a reprezentat în 2004, în România, GCS Issue Management Limited, din Tel Aviv, compania de lobby şi PR a lui Tal Silberstein. „TRG Agent de Asigurare nu mai are activitate, urmând să fie lichidată“, susţine consilierul lui Tăriceanu.

BENY STEINMETZ Mine africane şi imobiliare româneşti

Averea de 3,6 miliarde de euro îl propulsează pe Beny Steinmetz pe locul 296 în celebrul Top Forbes, al bogaţilor lumii. A intrat în afaceri în 1979, după ce şi-a terminat stagiul militar în Israel. Atunci, a plecat în Belgia, la Anvers, unde funcţiona firma tatălui său (trader de diamante). La scurt timp, a pus bazele Beny Steinmetz Group (BSG), ale cărui „tentaculele“ s-au întins din Vestul Africii până-n Rusia şi Balcani.

În prezent, Steinmetz este al treilea jucător în piaţa mondială a diamantelor, după magnaţii Nicky Oppenheimer (De Beers) şi Lev Leviev (Africa-Israel Group). Grupul BSG deţine 11 licenţe de extracţie şi prelucrare a pietrelor preţioase în Sierra Leone, Congo, Zambia şi Botswana, fiind cotat drept cel mai important partener al „colosului“ De Beers. Ca orice trader de diamante cu anvergură, Steinmetz are interese imobiliare în toată lumea. Şi, printr-un păienjeniş de subsidiare, corporaţia BSG şi-a ramificat operaţiunile pe marile pieţele de capital, de energie, industrie grea, minerit etc. În România, BSG dezvoltă, oficial, prin subsidiara Seven Hills, şase proiecte rezidenţiale, în valoare totală de aproximativ 500 de milioane euro. Două dintre ele se ridică în Bucureşti (zonele Cotroceni şi Militari), altul în Ploieşti, iar două cartiere de vile sunt proiectate la marginea Capitalei, în Corbeanca şi Săftica.

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU GUVERNATORUL DISTRICTULUI KONO DIN SIERRA LEONE

John Yambasu: „E sângele african pe diamante“

Sierra Leone. Districtul Kono. Expertiza financiară a Sandrei Merloni-Horemans a propulsat-o în grupul director al Koidu Holdings, companie de exploatare diamantiferă din Sierra Leone - subsidiară a imperiului BSG. Prin Koidu Holdings, miliardarul israelian Beny Steinmetz a concesionat, pe 25 de ani, aşazisul „Koidu Kimberlite Project“ - adică marile câmpuri diamantifere din aria oraşului Koidu, reşedinţa districtului Kono, renumit pentru minele sale de pietre preţioase. Exploatările sunt la suprafaţă, iar imaginile cu băştinaşi care scormonesc noroiul râurilor fac parte din rutină. Până în 2002, districtul Kono a fost epicentrul războiului civil care timp de zece ani a transformat micul stat vestafrican în abator uman. Bilanţul genocidului: 2,5 milioane de morţi. Controlul industriei diamantifere a reprezentat, practic, miza conflictului care a făcut din Sierra Leone o uriaşă groapă comună.

Decembrie 2007. Koidu. Kono.

Localnicii încep protestele faţă de Koidu Holdings, acuzând firma că nu şi-a respectat clauzele sociale prevăzute în acordul încheiat cu guvernul. Zgomotul armelor răsună în tot districtul. Ziarul „Awareness Times“, din Freetown, consemnează: sierraleonezii scandează lozinci împotriva companiei şi cer stoparea activităţii din minele concesionate. Poliţia intervine în forţă. Bilanţul: zeci de victime din rândul populaţiei băştinaşe.

Octombrie 2008. Conexiune telefonică Bucureşti - Koidu.

La capătul celălalt al firului se aude o voce baritonală. John Yambasu, guvernatorul provinciei Kono şi consilierul-şef al preşedintelui sierraleonez Ernest Bai Koroma, vorbeşte calm engleza colonială: „Koidu Holding nu şi-a onorat obligaţiile pe care şi le-a asumat prin contractul semnat cu guvernul din Sierra Leone“.

În exclusivitate pentru EVZ, guvernatorul John Yambasu descrie viaţa populaţiei: nu au drumuri, nu au sisteme de canalizare şi nici măcar apă potabilă. Cu zece dolari se hrăneşte o familie întreagă timp de o săptămână. „Relaţia dintre populaţie şi compania lui Steinmetz a degenerat în lupte de stradă“, spune Yambasu. El justifică revoltele populaţiei, învinovăţind compania Koidu Holdings, „care a pus mâna pe cele mai valoroase diamante din lume fără să dea nimic“.

Guvernatorul acuză compania lui Beny Steinmetz că şi-a extins minele de exploatare în zonele locuite, dar nu a asigurat strămutarea oamenilor: „I-a lăsat pe drumuri, deşi în contractul cu guvernul scrie clar că trebuia să ridice case în care să-i mute, nu să-i lase fără acoperiş“. Viitorul e incert. „Activitatea Koidu Holding a fost stopată. Autorităţile au constituit o comisie care a făcut o listă de cerinţe pe care compania va trebui să le respecte ca să poată continua. Când vom vedea primele case şi şosele, abia atunci li se va permite să extragă iar diamante“, explică John Yambasu. „Nu putem uita că au murit oameni din cauza acestei corporaţii. E sângele african pe diamantele extrase din locurile unde în trecut erau casele oamenilor!“, conchide guvernatorul districtului Kono.

ECRANIZARE

Film cu DiCaprio Leonardo DiCaprio a ţinut capul de afiş al filmului „Diamantul sângeriu“ („Blood Diamond“), o producţie hollywoodiană cu succes de box-office. Filmul e inspirat din fapte reale şi surprinde atrocităţile din timpul războiului civil din Sierra Leone, în care milioane de civili şi-au pierdut viaţa.