Diaconu, milionar dintr-un meci

Diaconu, milionar dintr-un meci

Al patrulea român campion mondial la box profesionist, Adrian Diaconu a devenit cel mai bine plătit pugilist tricolor din toate timpurile: 956.000 de dolari. Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute şi Adrian Diaconu sau, altfel spus, careul de aşi al boxului profesionist din România. „Rechinul“ i-a devansat, la acest capitol, pe ceilalţi trei campioni tricolori. Mai mult, Diaconu va lupta, în patru luni, cu americanul Chad Dawson pentru titlul mondial definitiv şi pentru un cec de peste un milion de dolari.

În drumul infernal spre glorie au încasat milioane de pumni şi cam tot atâţia dolari. Sâmbătă seară, la Bucureşti, Diaconu l-a învins eroic pe americanul Chris Henry, a cucerit titlul mondial interimar WBC la categoria semigrea şi a stabilit un nou record în privinţa bursei încasate de un pugilist român: aproape un milion de dolari. Doroftei, cel mai bogat Cel mai bine plătit pugilist amator din campionatul Germaniei, Mihai Leu, a devenit primul român campion mondial la profesionism, în 1997, după ce l-a învins pe panamezul Santiago Samaniego. Pentru centura WBO la semimijlocie, Leu a încasat 250.000 de mărci germane şi a deschis un drum pentru boxerii din Carpaţi. A urmat Leonard Doroftei, care prin titlul mondial WBA la semiuşoară, cucerit în 2002, la San Antonio (SUA), după o luptă sângeroasă cu argentinianul Raul Balbi, a devenit primul român care s-a impus peste Ocean. „Moşul“ a primit doar 50.000 de dolari, dar şi-a făcut loc în lumea bună. Ploieşteanul şi-a apărat imediat cu succes titlul la Bucureşti, tot în faţa lui Balbi, pentru 380.000 de dolari, şi a dat lovitura în 2003, când, deşi l-a bătut pe americanul Paul Spadafora şi ar fi fost îndreptăţit să unifice centurile WBA şi IBF, arbitrii au decis meci egal. Doroftei s-a consolat cu un premiu-record pentru un român, 650.000 de dolari, dar şi cu certitudinea unui meci cu panamezul Miguel Callist, la Bucureşti, pentru o bursă uriaşă: un milion de dolari. „Moşul“ n-a trecut însă proba cântarului şi a pierdut titlul şi banii.

Meciul de adio, disputat la New Jersey (SUA), cu supercampionul canadian Arturo Gatti, i-a adus prima înfrângere din carieră şi ultimul cec: 400.000 de dolari. Per total, Doroftei a adunat aproape două milioane de dolari din box, fiind, deocamdată, liderul pugiliştilor tricolori. Devenit campion mondial la semimijlocie, versiunea IBF, anul trecut, la Montreal, când l-a învins pe Alejandro Berrio (Columbia), Lucian Bute şi-a apărat titlul anul acesta în faţa americanului William Joppy. „Frumuşelul“ a câştigat din ultimele două partide peste 650.000 de dolari şi va boxa, în septembrie, cu mexicanul Librado Andrade pentru un milion de dolari. „Următorul campion mondial va fi Ionuţ Dan Ion. Are stofă!“, crede Mihai Leu. Boxerul Dan Ion (27 de ani) este din Giurgiu şi are 21 de victorii din tot atâtea meciuri la profesionişti. BANI Topul celor mai mari burse 1. Oscar De La Hoya: 30 de milioane de dolari (la meciul pierdut cu Floyd Mayweather Jr., pe 20.09.2007, Las Vegas-Nevada) 2. Lennox Lewis: 27 de milioane de dolari (la meciul câştigat cu Mike Tyson, pe 8 iunie 2002, Memphis-Tennessee) 3. Mike Tyson: 27 de milioane de dolari (la meciul pierdut cu Lennox Lewis, pe 8 iunie 2002, Memphis-Tennessee)

4. Floyd Mayweather Jr.: 20 de milioane de dolari (la meciul câştigat cu Ricky Hatton, pe 8.12.2007, Las Vegas-Nevada) 5. Ricky Hatton: 10 milioane de dolari (la meciul pierdut cu Floyd Mayweather Jr., pe 8.12.2007, Las Vegas-Nevada) Alte vremuri > Muhammad Ali: 5 milioane de dolari (la meciul câştigat cu George Foreman, pe 30.10.1974, Kinshasa, Zair) > Jack Dempsey: 2 milioane de dolari (la meciul pierdut cu Gene Tunney, pe 22.09.1927, Chicago, Illinois)

Ne puteți urmări și pe Google News