Diaconescu: Am discutat în Italia despre proiectul înființării unui liceu românesc la Roma

Diaconescu: Am discutat în Italia despre proiectul înființării unui liceu românesc la Roma

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, aflat într-o vizită de două zile în Italia, a discutat astăzi, în timpul unei întâlniri cu viceprimarul Romei, Sveva Belviso, despre proiectul înființării unui liceu românesc în capitala italiană.

„Este un proiect în fază incipientă, dar vreau să vă spun că disponibilitatea administrativă a părții italiene a fost totală. Deci, după părerea mea, ar trebui să discutăm, la București, cu maximă celeritate despre această inițiativă”, a declarat pentru EVZ șeful diplomației române. Diaconescu s-a întâlnit astăzi și cu omologul său italian Giulio Terzi. “Salut modul în care omologul meu s-a exprimat în ceea ce priveşte comunitatea de români din Italia. A fost un discurs european, pozitiv şi încurajator, care reflectă modul în care se înţelege şi se percepe astăzi, la Roma, importanţa comunităţii româneşti, contribuţia acesteia nu doar din punct de vedere economic şi politic, dar şi în dezvoltarea unor parteneriate pe plan social şi cultural. Relaţiile dintre ţările noastre sunt la nivel de excelenţă, bazate pe valori şi principii europene. Cred cu tărie că suntem un caz special - nu sunt multe ţări unite prin legături atât de puternice şi de diverse. Interdependenţa dintre România şi Italia aduce cu sine efecte şi rezultate benefice şi impulsionează o cooperare şi mai strânsă. Am purtat astăzi, cu omologul meu, convorbiri deosebit de fructuoase şi consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între ţările noastre", a declarat Diaconescu.

Subiectele centrale ale convorbirilor dintre cei doi oficiali au vizat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, aderarea României la spaţiul Schengen, pe care Italia o sprijină cu toată fermitatea, extinderea UE în Balcanii de Vest, inclusiv îndeplinirea criteriilor de aderare de către Republica Serbia, evoluţiile din Siria şi Iran, modalităţile concrete în care cooperarea în cadrul domeniilor de interes poate fi amplificată, precum şi evaluarea posibilităţilor de aprofundare a cooperării la nivel european şi internaţional.

Cei doi miniştri au evocat, în cadrul discuţiilor, intensitatea relaţiilor bilaterale, determinată de interesele reciproce la toate nivelurile şi au evidenţiat excelenta cooperare în domeniul economic, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a ajuns în 2011 la aproape 12 miliarde de euro iar numărul firmelor italiene care îşi desfăşoară activitatea în România depăşeşte 31.000. Combaterea traficului de persoane În cadrul discuţiilor cu viceprimarul Romei au mai fost abordate o serie de propuneri de colaborare între Primăria Romei şi Guvernul României în beneficiul cetăţenilor români din Peninsulă. Astfel, viceprimarul Romei a propus realizarea unui material video care să aibă ca obiectiv informarea cetăţenilor români în scopul prevenirii traficului de persoane şi oricăror forme de abuz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest material, care va fi realizat în parteneriat cu instituţiile statului român responsabile, ar urma să fie difuzat pe canalele media din România, scopul vizat fiind o mai bună informare a cetăţenilor români care doresc să muncească în Italia în ceea ce priveşte modalităţile de prevenire a formelor de abuz şi a traficului de persoane.

Cristian Diaconescu a salutat, de asemenea, recunoaşterea de către statul italian a statutului juridic al Diocezei Ortodoxe Române din Italia cu sediul la Roma şi ridicarea, de la 1 ianuarie, a restricţiilor de pe piaţa muncii italiene pentru lucrătorii români.