Diaconescu reclamă abuzurile împotriva presei româneşti

Diaconescu reclamă abuzurile împotriva presei româneşti

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a apreciat astăzi, de Ziua Libertăţii Presei, că "abuzurile recente împotriva presei române din partea autorităţilor din R. Moldova" arată că libertatea presei este limitată sau inexistentă "chiar în vecinătatea noastră", informează RTV.

MAE reaminteşte, printr-un comunicat, articolul 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care afirmă că "Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat".

Proteste în Republica Moldova

Pentru al patrulea an consecutiv, organizaţia plasează Republica Moldova în rândul statelor fără presă liberă, ocupând locul 150 în clasamentul celor 195 de ţări monitorizate, cu acelaşi punctaj precum Coasta de Fildeş şi Irakul.

Potrivit raportului anual "Libertatea presei în lume", dat publicităţii vineri, Republica Moldova a acumulat 67 de puncte până la sfârşitul anului trecut. Astfel, clasamentul nu reflectă abuzurile şi restricţiile impuse presei în Republica Moldova după alegerile din 5 aprilie.

Astăzi, are loc în Republica Moldova, o acţiune de protest a jurnaliştilor, care manifestează împotriva acţiunilor represive ale autorităţilor.

Presa românească, parţial liberă

Romania se situează pe locul 95 în lume, din 195 posibile, în clasamentul realizat de Freedom House, şi ocupa locul al 13-lea între cele 28 de ţări care fac parte din regiunea Europei Centrale şi de Est şi a statelor din fosta URSS.

Freedom House consideră că presa din România, care a fost devansată în ierarhie de state precum Bulgaria şi Ungaria, este parţial liberă.

"Ziua Mondială a Libertăţii Presei" a fost proclamata de ONU în 1993, pentru a susţine dreptul la liberă exprimare, menţionat în articolul 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Anul trecut, 70 de ziarişti au fost ucişi iar peste 600 au fost arestaţi, dintre care cel puţin 125 sunt în continuare închişi.

Ne puteți urmări și pe Google News