Ministrul de Externe a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile de la Chişinău nu au dat nicio explicaţie oficială privind situaţia de la graniţa dintre România şi Republica Moldova.
Tocmai de aceea, Cristian Diaconescu a cerut public şi oficial autorităţilor Republicii Moldova să înceteze abuzurile îndreptate împotriva cetăţenilor români. "Am cerut colegilor de la Chişinău, prin canalele diplomatice obişnuite, explicaţii" în legatură cu blocarea accesului în Republica Moldova în cazul a peste 200 de cetăţeni români, dar "nu am primit niciun fel de semnal, nicio clarificare", a subliniat el.
"Suntem dezamăgiţi de autorităţile de la Chişinău, acţiunile lor denotă lipsa unei reale angajări în parcursul european. UE a subliniat că ritmul şi calitatea reformelor din Republica Moldova vor influenţa relaţiile cu instituţiile de la Bruxelles", a spus Diaconescu.
Cu toate aceastea, ministrul a declarat că România a fost şi este un susţinător al parcursului Republicii Moldova în UE. De asemenea, "ţara noastră susţine încheierea unui regim fără vize pentru cetăţenii din Republica Moldova", a completat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00 Unire serbată cu expulzări
Zeci de români care doreau să aniverseze Unirea Basarabiei cu România au fost întorşi fără motiv de la vamă. Coordonatorul grupului de acţiune „Noii golani”, Simion George, a depus, ieri, un memoriu la Ministerul Afacerilor Externe, prin care solicita să fie asistat în acţiunea sa de luptă împotriva abuzurilor autorităţilor moldovene asupra românilor.
În noaptea de joi, 26 martie, 20 de călători din trenul Bucureşti-Chişinău care mergeau la manifestaţiile organizate pentru sărbătorirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost întorşi de la graniţă. Aceştia au cerut explicaţii în scris de la vameşii moldoveni, dar nu au primit niciun răspuns, nici măcar verbal. Au fost urcaţi în primul personal şi întorşi în România. Arestul „golanilor” Simion George a fost mai norocos. Cel puţin pentru câteva ore. El a reuşit să treacă graniţa în Republica Moldova pentru a participa la sărbătorirea Unirii Basarabiei cu România, miercuri, 25 martie 2009, în jurul orei 22.00. Anticipase ce avea să se întâmple. A doua zi, zece poliţişti în civil aveau să-l „salte” pe român şi pe celălalt membru al grupului, moldoveanul Eugeniu Rusu, în jurul orei 22.00, din faţa unui bloc din Chişinău. Motivul: „în zonă avusese loc un jaf, iar ei erau suspecţi”.
Odată ajunşi la comisariatul de poliţie, lui Simion George şi lui Eugeniu Rusu li s-au confiscat efectele personale: curea, şireturi, telefoane mobile etc., fiind acuzaţi de acte banditeşti şi de deranjare a liniştii publice.
„Nici măcar nu am putut da un telefon către avocată sau ambasadă”, spune Simion. Vineri, 27 martie, Simion a fost judecat. Românului i s-a comunicat şi hotărârea, alta decât cea iniţială: huliganism în stare agravantă şi injurii aduse poliţiştilor.
În aceeaşi zi, la ora 13.00, el era deja în România, fiind „returnat fără explicaţii” de serviciile de securitate moldovene (SIS). La ora închiderii ediţiei, Eugeniu Rusu era încă încarcerat. Anda Adam şi Class, interzişi în Moldova
Tot ieri, cântăreaţa Anda Adam şi membrii formaţiei Class au fost împiedicaţi să intre în Republica Moldova, unde urmau să susţină un concert în aer liber, într-o localitate de lângă Chişinău. Şi de această dată, interzicerea accesului pe teritoriul moldovenesc nu a fost motivat în niciun fel de autorităţile de peste Prut. Au aşteptat două ore
Artiştii aveau asupra lor un act prin care dovedeau că sunt invitaţi să cânte acolo. Cu toate acestea, au fost ţinuţi pe loc circa două ore. Apoi li s-au înapoiat paşapoartele şi li s-a spus că nu pot intra în Moldova. „Nu ştiu dacă are rost să insistăm”, declara Anda Adam la ora închiderii ediţiei.
AMBASADĂ
Ping-pong cu consulatul Simion George a încercat, joi, să obţină accesul pe teritoriul moldovean al românilor opriţi cu forţa la frontieră. S-a dus la Ambasada României la Chişinău, în speranţa obţinerii unei soluţii diplomatice. A fost refuzat politicos. S-a prezentat şi la consulat şi i s-a răspuns că trebuie să stea la coadă pentru a-şi rezolva problema. Avea să fie arestat câteva ore mai târziu. Cu toate acestea, pe 27 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, 200 de oameni au cântat „Deşteaptă-te române”.
Citiţi şi: