Diabolicul plan sovietic a reușit. MOLDOVENII îi iubesc mai mult pe RUȘI decât pe ROMÂNI sau pe VESTICI

Diabolicul plan sovietic a reușit. MOLDOVENII îi iubesc mai mult pe RUȘI decât pe ROMÂNI sau pe VESTICI

Un sondaj dureros pentru cei care încă mai speră că unirea Basarabiei cu România ar putea fi posibilă la un moment dat: cei mai mulți moldoveni vor ca țara să-și caute aliați mai degrabă la Est decât în Vest, iar Federația Rusă rămâne mult mai apreciată decât România, Uniunea Europeană sau Statele Unite.

Potrivit europaliberă.org., datele cercetării confirmă rezultate altor sondaje recente şi anume că preferinţele moldovenilor pendulează între Vest şi Est, iar balanţa înclină în favoarea Rusiei. Republica Moldova ar trebui să fie apropiată de Rusia cred 57% din respondenţi. 43% optează pentru apropierea Moldovei de Occident şi Europa. Diferenţa se micșorează atunci când trebuie să aleagă între proiecte integraţioniste.

Tabăra celor pro Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia, numără 48% de adepţi, în raport cu 40% a celor pro-Uniunea Europeană.

Datele sondajului plasează Federaţia Rusă în topul ţărilor faţă de care moldovenii au atitudini pozitive. Rusia este urmată de UE, România, Ucraina, iar la coada clasamentului se plasează SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea aderării Moldovei la NATO e sprijinită de 21% dintre respondenţi. Pentru unirea Moldovei cu România optează 23%. Tot atâția spun că limba de stat este româna şi nu moldoveneasca.

Opțiunile respondenților par să reflecte întocmai dualitatea politicii externe promovată de diferite instituţii de stat; cea pro-rusească, sprijinită de preşedintele Igor Dodon, şi cea pro-europeană promovată de guvernarea de la Chişinău, remarcă unii experţi, între ei politologul Dionis Cenuşă. El observă însă că atractivitatea opţiunii euroasiatice şi a Rusiei nu a crescut la fel de mult ca ratingul preşedintelui Dodon, la fel cum nu a descrescut nici cea a UE, în pofida declinului partidelor de la guvernare.

„Indiferent de performanțele slabe ale partidelor care se declară drept pro-europene, UE şi integrarea europeană sunt atractive în Republica Moldova. Dacă e să vorbim despre Uniunea Euroasiatică, cred că preşedintele încearcă să popularizeze ideea unei eventuale aderări a Republicii Moldova la această uniune. Urmărind dinamica cu care el a promovat iniţial memorandul de cooperare, după care solicitarea statutului de observator în Uniunea Euroasiatică, observăm că el are o agendă bine pusă la punct prin care el încearcă, gradual, să convertească moldovenii la vectorul eurasiatic. Urmează să vedem cât de profunde vor fi conflictele între guvernarea aşa-zis proeuropeană de la Chişinău şi Federaţia Rusă. Observăm, în ultimul timp, tot mai multe conflicte de ordin diplomatic. Ar fi posibil ca această contradicţie să se reflecte inclusiv asupra preferinţelor moldovenilor”, spune politologul Dionis Cenușă.