Diabeticii insulino-dependenți pot scăpa de injecții

Diabeticii insulino-dependenți pot scăpa de injecții

Pentru persoanele cu diabet, în special pentru copii, injectările zilnice cu insulină sunt o corvoadă dureroasă. Plasturele inteligent va elimina această experiență neplăcută

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, au creat un plasture inteligent care poate detecta creșterea sau scăderea nivelului de zahăr din sânge și poate elibera doze de insulină, ori de câte ori este nevoie. Până în prezent, plasturele - un pătrat de numai 2 centimetri-, a fost testat doar pe cobai, dar rezultatele sunt promițătoare. Fiecare plasture poate avea până la 100 de spini mici, de grosimea unui fir de păr, care, odată lipit pe piele, ar elibera, individual, cantități de insulină direct în sânge.

Plasturele trebuie, însă, calibrat perfect

„Am proiectat un plasture pentru diabet zaharat, care funcționează rapid, este ușor de utilizat și este fabricat din materiale netoxice, biocompatibile. Întregul sistem poate fi personalizat, pentru a ține cont de greutatea unui diabetic și de sensibilitatea la insulină a fiecăruia” a explicat dr. Zhen Gu, autorul principal al studiului, pentru Medical Daily.

Partea mai grea este dozarea cantităților de insulină. Plasturele trebuie calibrat astfel încât spinii să elibereze exact cantitatea de medicament necesară, nimic în plus sau nimic în minus.

„Injectarea unei cantități greșite de insulină poate duce la complicații, cum ar fi orbirea, amputări ale membrelor sau, chiar mai mult, comă diabetică și moarte“, a explicat dr. John Buse, directorul Centrului de Îngrijire al Persoanelor cu Diabet UNC, citat de aceeași publicație.

Nu este prima tentativă de a rezolva problema injecțiilor cu insulină. În trecut, cercetătorii au încercat să creeze sisteme de tip circuit închis, compuse din senzori mecanici și pompe, care urmăreau și analizau periodic cantitatea de zahăr din sânge și, în mod automat, administrau insulină. Problema este, însă, că aceste sisteme s-au dovedit a fi extrem de incomode. Sunt mult prea voluminoase pentru a fi purtate și niciunul nu a îndeplinit pretențiile oamenilor de știință și ale pacienților. Așa că ideile au fost abandonate. Din acest punct de vedere, plasturele inteligent pare soluția perfectă.

„Noi sperăm să ajungem să-l comercializăm cât mai repede posibil. Acum încercăm să facem un studiu mai larg pe animale, iar dacă vom avea succes, vom trece la studiile clinice la om“, a spus, optimist, dr. Zhen Gu.

387 de milioane de diabetici în lume

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în întreaga lume 387 de milioane de oameni suferă de diabet. OMS atrage atenția că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla. În România, 10% din populație are această boală și 65.000 de cazuri noi sunt depistate, în medie, în fiecare an. Dificultatea acestei boli constă în faptul că, chiar de mai multe ori pe zi, bolnavul trebuie să-și controleze nivelul de zahăr din sânge, să-și facă injecții cu insulină și este obligat să țină un regim alimentar special. Totul, respectat cu strictețe, pentru că diabetul nu este o boală de la care să iei „pauză“, măcar o zi.