Dezvăluiri despre familia lui Raed Arafat. De ce și-a dezamăgit tatăl șeful DSU

RAED ARAFAT

S-a risipit misterul în legătură cu identitatea tatălui lui Raed Arafat, Daud, care deține multe afaceri profitabile. 

 

Șeful DSU și-a dorit mult să nu se afle informații despre familia sa, mai ales că, în trecut, și-a dezamăgit părinții cu una dintre alegerile sale. Luna viitoare, secretarul de stat în MAI își va sărbători ziua de naștere; împlinește 56 de ani.

Raed Arafat s-a născut pe 24 mai 1964 în Nablus, Palestina, într-o familie foarte însărită, care a avut de-a lungul anilor mai multe afaceri. Deși mama și tatăl său și-au dorit ca el să preia business-urile familiei, acesta a ales alt destin. Pasiunea pentru medicina de urgenţă o descoperă încă din copilărie. Pe când avea doar 14 ani, îşi descoperă hobby-ul, care mai târziu devine şi profesie, primul ajutor.

În anii ’70 în oraşul natal, creează o echipă de prim ajutor formată din colegii de clasă pe care o instruieşte şi o coordonează. La vârsta de 16 ani, Raed Arafat și-a lăsat familia din Palestina și a venit în România ca să devină medic – s-a întâmplat în 1981, când a început să studieze limba română în Piteşti.

Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi s-a specializat la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca pe Anestezie Terapie Intensivă.

De-a lungul timpului, tatăl Daud Arafat a deținut peste un sfert din proprietățile imobiliare din Nablus; din păcate, acum, cele mai multe dintre ele se află în ruine. În cadrul unui interviu, Nasir Arafat, vărul șefului DSU, a dezvăluit că familia lui face parte din categoria negustorilor educați, care au învățat la universități de prestigiu, printre care se numără Harvard sau Cambridge.

Conform mărturisirilor făcute de Nasir Arafat, afacerile lui Daud Arafat s-au concentrat la început pe comerțul cu haine și costume specifice locului. Mai târziu, tatăl lui Raed Arafat a decis să investească în fabricarea săpunului din ulei de măsline și a deținut la un moment dat patru fabrici de săpun din cele 34, care încă funcționau în Nablus în perioada britanică a Palestinei, scrie cancan.ro.

Familia lui Raed Arafat a fost foarte dezamăgită când el a ales drumul medicinei. Nasir Arafat a povestit că vărul său și-a dorit asta încă din copilărie; iar în timpul taberelor de vară lua iepuri pe care-i diseca și le explica prietenilor despre organele interne. Profund întristat a fost Daud Arafat, care, ca o ironie a sorții, în tinerețe a lucrat ca șofer pe o ambulanță.

„Îi mergea mintea, și-a construit singur afacerile. A devenit unul dintre cei mai bogați din oraș. Când a apărut radioul în regiune, el a adus difuzoare din Japonia sau Coreea și le-a asamblat aici, în carcase. A făcut o făbricuță pe care apoi a vândut-o. Înainte să moară, pusese la cale o afacere de import cu ceasuri elvețiene, dar n-a mai apucat”, a povestit Nasir Arafat despre tatăl lui Raed Arafat, conform sursei citată mai sus.

În prezent, familia lui Raed Arafat mai are o singură fabrică de săpun artizanal.

„Acum nu mai merge să produci din cauza pieții ieftine. Mai sunt doar 2 fabrici în Nablus, dar noi suntem singurii care mai producem, artizanal, cantități mici. Mă spăl cu săpunul de Nablus, care nu face pic de spumă. Așa trebuie să fie un adevărat săpun din ulei de măsline”, a mai spus Nasir Arafat.

Raed Arafat este un medic specialist de Anestezie Terapie Intensivă, român de origine palestiniană, a înfiinţat şi coordonat SMURD. El este medicul coordonator al staţiei SMURD Târgu Mureş, cel mai modern centru de urgenţă din România. Pe 23 august 2007, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, l-a numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice.