În seara în care a dispărut, luni, 19 Decembrie 2016, Sebastian Ghiţă ar fi trebuit să aibă o intervenţie pe România TV. Aceasta nu a mai avut loc. În schimb, începând din 28 decembrie postul de televiziune a început să difuzeze înregistrări în care fostul deputat a făcut dezvăluiri explozive în urma cărora a căzut capul prim-adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, iar procurorul DNA de la Ploieşti Mircea Negulescu, zis Portocală, a fost suspendat.

Luni, 19 Decembrie 2016 a fost şi ultima zi când Ghiţă a avut imunitate parlamentară. Înainte să dispară, el a participat la o recepţie oferită de SRI cu ocazia terminării mandatului comisiei de control asupra SRI, din care a făcut parte. Oficialităţile de la Bucureşti au demarat procedura de extrădarea a lui Sebastian Ghiţă din Serbia, unde se află arestat de săptămâna trecută. Însă, există şi posibilitatea ca el să ceară azil politic autorităţilor de la Belgrad, caz în care conţinutul casetelor pe care le-a lăsat în urmă ar putea cântări extrem de greu.

Prima înregistrare. „Sistemul a devenit un monstru”

„Dacă înregistrarea a început să ruleze, lucrurile nu mai sunt bine deloc, înseamnă că niciun argument și nicio rațiune nu vor mai putea să mă facă să tac. Ce se întâmplă azi în România e o chestiune de nedescris”, şi-a început Ghiţă prima mărturie, difuzată pe 28 decembrie. El a vorbit despre încercarea de „zdrobire a voinței românilor și întoarcerea votului (la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 – n.r.) pe care aceștia l-au dat masiv în favoarea dezvoltării, în favoarea unor salarii și pensii decente, în favoarea unor oameni care să construiască și să dezvolte România”.Şantajarea lui Liviu Dragnea

Apoi a continuat: „Liviu Dragnea, cel care conduce PSD, a fost tot timpul campaniei electorale șantajat și amenințat și presat să nu devină premier. Acești procurori își permit într-un mod josnic să încerce să obțină denunțuri chiar și împotriva voinței oamenilor.

În ultima perioadă am fost vizitat de un avocat apropiat de DNA care, în mod direct, mi-a spus că dacă fac denunțuri împotriva lui Dragnea mai am o șansă. Chestiunea aceasta e extrem de gravă. Au încercat și acum doi ani împotriva fostului prim ministru Ponta, iar acum l-au ales pe Dragnea. Cum există un interes împotriva cuiva în România, cum apar denunțători „binevoitori” care interpreteaza lucrurile favorabil procurorilor. Mi s-a spus că dacă știu ceva despre familia lui Dragnea, oameni pe care îi știu de 15 ani, atunci răsplata va fi lipsa agresiunii împotrivă familiei mele. Mi-au spus că îmi vor duce mama la DNA, la fel cum au dus-o pe mama lui Ponta, că îi vor aresta pe frate și pe prietenii mei, și că am să mă întâlnesc cu toți la închisoare, iar prețul era un denunț împotrivă lui Dragnea, ca să fie blocat să devină premier… (…) Realitatea e că sistemul a devenit un monstru. De aceea m-am hotărât să vin cu date mai concrete, care să vă facă să credeți că ceea ce spun e adevărat. Mulți miați reproșat că atunci când am vorbit de plagiatul Codruței Kovesi nu am dat mai multe elemente care să mă facă într-un fel credibil.

V-am vorbit despre mailul secret al dânsei – [email protected] gmail.com, și mulți m-ați întrebat cum pot eu să demonstrez acest lucru. Astăzi am luat cu mine un astfel de email / document, care demonstrează fără putere de tăgadă ce s-a întâmplat cu mine, cu doamna Kovesi, și cum a început această mistificare a dosarelor. Care a fost primul dosar care a propulsat-o pe doamna Kovesi la rang de mare procuror și cum a fost făcut el la instrucțiunile, presiunile și aranjamentele doamnei Kovesi. Aceste mailuri există, pot fi expertizate și electronic, și cred că atunci când într-un astfel de mail, lângă adresa doamnei Kovesi, cucuveauamov, vedem și adresa consilierei sale apropiate, Dana Tițian, începem să ne gândim de două ori dacă mailul este sau nu al doamnei Kovesi”.

A cunoscut-o pe Kovesi în sediile SRI

Sebastia Ghiţă a afirmat că a făcut precizările despre e-mailul cucuveau mov pentru fi credibil când a continuat: „Am să vă spun cum am cunoscut-o pe Codruța Kovesi. Am cunoscut- o în sediile SRI, la K2, K4 și T14 , acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână, încă din 2010, până în 2014. Poate sute de astfel de întâlniri au existat în acești ani. La unele dintre ele participau doar gen. Coldea, Kovesi și un șef al stației CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezența lui Kovesi și Coldea a fost Karl Schwab, fostul șef al doamnei Kovesi, și al doilea, Eric Easley, poate actualul șef al doamnei Kovesi. (…) Până atunci vreau să o întreb pe doamnă Kovesi dacă își mai aduce aminte de petrecerea restrânsă din vilă de la Sinaia, în care dânsa cu Vasile Dîncu și cu mine chefuiam cu lăutarii și cântam cu ei „La Chilia-n port”, varianta pentru statul de drept”.

Cuibul din locuinţa lui Gabriel Oprea

Consultantul politic Dan Andronic a dezvăluit, la rândul său, un episod la care a fost martor direct şi care arată cum au stat la aceeaşi masă factori de decizie din politică, justiţie şi servicii secrete. Personajele principale din relatările lui Andronic coincid, în linii mari, cu cele din dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă. Potrivit lui Andronic, în seara alegerilor prezidenţiale din 2009 în care Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoană, acasă la Gabriel Oprea se aflau în aceeaşi cameră George Maior (director SRI), Florian Coldea (primadjunct SRI), Laura Codruţa Kovesi (Procuror General), Vasile Dîncu (sociolog). Fostul preşedinte Traian Băsescu a apreciat luni seara, la România TV, că Kovesi, Coldea şi Maior nu aveau ce să caute acasă la Oprea în noaptea alegerilor din 2009 şi a apreciat că întâlnirea a avut loc în contextul în care ei se temeau că Mircea Geoană îi va schimba din funcţii dacă ajunge preşedinte. „În mod cert, nu făceau vreo analiză literară. Interpretarea mea e că n-aveau niciun motiv să fie acolo decât pentru a afla dacă se putea cât mai repede rezultatul alegerilor, ca să ştie cum să se poziţioneze. Îşi ţineau spatele unii la alţii, pentru că dacă ar fi câştigat Mircea Geoană puteau să aibă emoţii”, a spus Băsescu. Fostul preşedinte a adăugat că se aştepta la o investigaţie a Parchetului General în urma dezvăluirilor lui Andronic, dar că în lipsa acesteia este binevenită şi o comisie parlamentară de anchetă. (Ionel Dancu)

Episodul 2. În care apare procurorul „Portocală”

În caseta difuzată pe 29 decembrie, Ghiţă începe aşa: „Astăzi am să vă povestesc despre ceva ce mi s-a întâmplat mie, pe pielea mea. Iată că un domn procuror Negulescu, zis și „Portocală” (foto), a aplicat și la Ploiești aceleași metode precum cele aplicate de doamna Kovesi în dosarul Realitatea. Probabil că aceste experiențe se tramsmit la seminariile ONGiștilor lui Soros. Ascultați-l pe acest funcționar al statului, plătit din banii noștri, nu un supraom sau un semizeu, ci cineva care trebuie să facă dreptate în societate, nu cineva care trebuie să se răzbune și să facă victime cu orice preț.Ascultați-l cum vorbește, cum gândește, cât de răzbunător e, cât de fără judecată și cum crede că arestându- mă pe mine sau pe familia mea, obține denunțuri împotriva lui Dragnea, Ponta sau altor cunoscuți de-ai mei”.

„Un jegos ca Sebi Ghiță, care este un vagabond, o zdreanță”

A urmat o înregistrare audio, care a fost începutul sfârşitului pentru procurorul de la DNA Ploieşti Mircea Negulescu, cunoscut ca „Portocală”:

Procuror Negulescu: Băgami- aș… în mă-sa. Nu mai putem să trăim pe planeta Românica din cauza lu un jegos ca Sebi Ghiță, care este un vagabond, o zdreanță. Eu spun așa, eu i-o spun în față până la urmă: bă, ești o zdreanță, dute… de aici de panaramă.

Coleg DNA: Da, bă, dar țiau ținut spatele și ăia de la București, bă, și Kovesi…

Procuror Negulescu: Da. Bă, mă jur că îi spun în față, că n-am ce să… ce să îmi facă, sămi…? Păi toate n-au plecat, frate, de la mine?

Coleg DNA: Păi dacă-l bagi pe Ghiță, gata, îl toarnă pe Dragnea și rezolvăm.

Procuror Negulescu: Lasămă mânca-ți-aș gura, că-s periculos rău de tot, mă jur că-s foarte periculos. Dar dacă, bă, dacă nu mă cunoști, du-te-n… nu te băga cu mine, mânca-țiaș gura, că mă ia capul! Asta nu suport!

Binomul SRI-DNA de la Ploieşti

Fostul deputat a mai afirmat că, în prezența avocaților săi, „procurorul Negulescu mi-a spus că nu voi avea scăpare, că îmi va face dosare până va avea de la mine denunțuri împotriva prietenilor mei, împotrva rudelor și, cel mai mult, împotriva domnilor Dragnea și Ponta”.

„În cazul meu, totul a început cu numirea unui ofițer nou la SRI Prahova, pe numele lui Sabin Iancu. Acesta l-a selectat pe procurorul Negulescu (care i-a instrumentat dosarele – n.r.) să facă treburile murdare. Și l-a și ajutat să măsluiască dosare și să găsească denunțători falși, mincinoși. (…) Iată că binomul există, această relație e mai mult decât demonstrate și niciunul dintre noi nu am crezut că un simplu protocol de cooperare între instituții va duce la astfel de chestiuni grave, la astfel de aranjamente, dosare făcute cu ajutorul unor falsuri”, a afirmat Ghiţă.

Episodul 3. Dosarul „Realitatea”, inspirat şi coordonat de Kovesi

Pe 2 ianuarie 2017, RTV a transmis o nouă înregistrare în care Sebastian Ghiţă a prezentat modul în care a fost realizat dosarul „Realitatea”: „Kovesi m-a abordat în clădirea SRI numită K2. Stăteam împreună la masă și mi-a spus că ascultându- l pe Vîntu și-a dat seama că nu mai are finanțare pentru Realitatea TV. A văzut cât de vulnerabil este Vîntu și știa că va accepta într-un fel să primească finanțare și să cedeze Realitatea TV. Am acceptat acest lucru. (…) Am semnat acel contract de management cu Vîntu și am acceptat să finanțez Realitatea TV. La ceva timp au început fricțiunile între mine și Vîntu, iar Kovesi, stând la pândă, a luat în considerare că un dosar făcut un dosar pe baza acestor tensiuni/ certuri să fie făcut de către dânsa. A început să-mi explice cum și în ce fel pot fi conduse discuțiile cu Vântu astfel încât vele să pară șantaj, amenințare sau să se încadreze la niște fapte penale”.

„Practic, doamna Kovesi îmi spunea, îmi cerea, hârtii, date, documente, denunțuri, care să îl acuze pe Vântu și care să o ajute pe dânsa în acest dosar. Îmi spunea negru pe alb faptul că dorește mai mult, că dorește un contract prin care să se vadă că familia mea e amenințată, sau un supliment de contract la contractul de pază, care să justifice, conform legii, de ce eu am făcut acea plângere. Eu știu bine cum au stat lucrurile și știe și doamna Kovesi. Ce nu am crezut este că ajutând-o se va schimba atât de tare încât va breveta acest model și îl va explica și altor procurori care la rândul lor măsluiesc dosare”.

Episodul 4. Dosarele aranjate de tandemul SRI-DNA

O altă înregistrare a fost făcută publică pe 3 ianuarie. Ghiţă a început spunând: „Sunt multe persoane cărora în aceşti 10 ani li s-au făcut mari nedreptăţi. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte şi ştiu cât de nedrept, incorect au fost aranjate şi măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Sereş, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliţi milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voinţa Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan şi judecătorul Mustaţă, felul în care s-a măsluit dosarul Voiculescu – Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea, felul în care s-a măsluit dosarul Pescariu – Stelian Gheorghe – Microsoft și cazul fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir și a legăturii sale cu firma de PR a SRI și a Mihaelei Nicola. Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultaţi-l pe fostul preşedinte Traian Băsescu ce povesteste despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfăşurate în prezenţa lui Florian Coldea, Kovesi, a Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiţie atunci nu mai am ce spune”.


FOTO: Înfățișarea de fugar a lui Sebastian GhițăBăsescu, înregistrat

A urmat o înregistrare audio în care, printre altele, Traian Băsescu îi spunea unui interlocutor necunoscut: ”Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet (…) Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea (lui Dan Voiculescu – n.r.), care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.”

Episodul 5. Chefurile cu Coldea şi Kovesi

A urmat o nouă casetă, pe 5 ianuarie, în care Ghiţă povestea cum i-a cunoscut pe Coldea, în 2008, apoi pe Kovesi: „Veţi vedea alte dovezi ale relaţiei mele cu Florian Coldea, din mai multe vacanţe făcute împreună. Aşa am ajuns să o cunosc pe Laura Codruţa Kovesi şi să mă împrietenesc şi cu ea. M-am întâlnit cu ea de sute de ori la sediile SRI, la mine acasă, în cramă, în vie. Am chefuit împreună, am fost pe pontonul SRI din Deltă sau la vilele SRI de la Neptun, la cele de la Sinaia şi în multe alte locuri. Aşa am ajuns să fiu direct implicat în numirea Laurei Codruţei Kovesi la DNA, în 2014. Eram prieten cu ea, eram prieten cu Florian Coldea şi prieten cu Victor Ponta. Aveam un canal de comunicare cu Traian Băsescu, prin Elena Udrea. Eu sunt persoana care a însoţit-o pe Elena Udrea la biroul lui Victor Ponta şi despre care Elena Udrea a declarat public…”.Povestea a continuat cu şantajul pe care fostul primadjunct al SRI l-a făcut pentru ca Ponta să fie de acord cu numirea lui Kovesi în fruntea DNA: “Practic, în faţa mea Florian Coldea i-a spus că dacă nu o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la DNA, atunci vizita pe care Ponta o avea programată în America, pentru a se întâlni cu Biden sau cu Obama va fi anulată. Mai mult, lui Victor Ponta i s-a spus că anunţul cu privire la anularea vizitei va fi făcut în apropierea alegerilor prezidenţiale, iar chestiunea aceasta îl va distruge (…) Ponta ne spusese, Elenei Udrea şi mie, la întâlnirea pe care am avut-o la biroul său „eu o să o propun, dar am o părere proastă despre Kovesi. Sunt convins că va executa ordinele celor de afară şi ne va face dosare tuturor. Pe voi doi vă va aresta primii”. Victor Ponta a avut dreptate. Laura Codruţa Kovesi a încercat să-i înlăture din viaţa publică pe toţi cei care, într-un fel sau în altul au ajutat-o”.

Episodul 6. Coldea l-a ameninţat pe Ponta cu puşcăria

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a dezvăluit, în înregistrarea difuzată pe 9 ianuarie, că Florian Coldea l-a ameninţat pe fostul premier Victor Ponta în cazul în care finalizează proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov. „În februarie 2015 a fost oaspetele meu (Coldea – n.r.), la o vila a familiei de la Cheia. A venit cu familia sa. Am dovezi şi am să vi le arăt. Ponta îşi dorea să continue proiectul Comarnic – Brasov, însă Coldea nu a fost de acord niciodată cu acest proiect. L-a ameninţat de faţă cu mine că îl va aresta şi pe el şi pe funcţionarii CNAIR care îndrăznesc să avanseze cu acest proiect. Îl va aresta dacă va semna contractul. În februarie 2015 i-am reprosat că blochează Romania şi nu numai. Mi-a răspuns că europenii vor autostrada Piteşti- Sibiu, pentru ca acolo e definit culoarul european, iar restul de bani îi păstrăm pentru armament. Pe 17 februarie eu şi Ponta ne-am trezit cu un dosar”, afirma Sebastian Ghiţă.

Episodul 7. Vacanţă în Seychelles cu prim-ajunctul SRI

În cea de-a șaptea înregistrare video difuzată pe 11 ianuarie, Ghiţă a povestit că a fost în vacanță cu Florian Coldea în insulele Seychelles. Totodată, el a arătat că „binomul” Coldea – Kovesi îl are „prizonier” pe preşedintele Klaus Iohannis, aflat sub ameninţarea unor dosare penale atât pe numele său, cât şi al soţiei sale, Carmen Iohannis. „Am să mă concentrez pe legătura cu Florian Coldea. La începutul lui 2010 în debutul lunii februarie am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Era înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă, înt-o insulă exotică. Am stat împreună şi se poate verifica uşor. Am stat la Hilton Seychelles SPA. Dintr-o întâmplare am găsit acasă pliantul de la hotel. Am stat 10 zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câştige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar să nu ajungă Ponta la PSD a fost mesajul’’

Episodul 8. Factura zborului pentru acoperirea plagiatului şefei DNA

Sebastian Ghiţă a prezentat, în înregistrarea difuzată de RTV pe 16 ianuarie, factura zborului făcut să acopere plagiatul din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. „În cazul plagiatului doamnei Kovesi, Parchetul General a spus că nu a putut verifica zborul de la Cluj, cu avion privat, pentru că nu au găsit firma. Pentru că firma e în insolvenţă, iar Parchetul nu a reuşit să recupereze nişte documente. Eu cred că a minţit. Iată factura din 27 iulie 2012, cea care dovedeşte că împreună cu Mihnea Costoiu am fost la Cluj, pentru a o acoperi pe Kovesi”.Sebastian Ghiţă a precizat că nu se va opri aici cu dezvăluirile. „În episoadele viitoare am să vă spun motivul adevărat pentru care această doamnă Kovesi e ţinută în funcţie, ce lucruri a făcut până acum în această ţară şi ce mai doreşte de la dânsa în continuare. Puterea lui Coldea asupra colegilor şi asupra celorlalte instituţii vine din relaţiile de explusivitate pe care le are cu Kovesi. Amândoi sunt, de fapt, ofiţeri ai unui serviciu secret străin. Serviciu secret al unei ţări partenere României, dar totuşi un serviciu secret străin”. Însă a fost ultima casetă difuzată.