În cursul dimineții de ieri, Victor Ponta a avut prima reacție la dezvăluirea președintelui Traian Băsescu că prim-ministrul a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997 – 2001.

Întrebat dacă afirmațiile președintelui sunt adevărate, premierul a replicat, sec: „Nu, sunt numai minciuni”.

„După zece ani în care am tot văzut şi minciuni, şi mizerii, și folosirea instituțiilor statului de către domnul Băsescu pentru interesele sale personale, azi mai sunt 33 de zile din această tragedie care a durat nouă ani și 11 luni”, a mai spus Ponta, încercând să ducă această dispută în zona unui nou război dintre Palate.

Peste câteva ore, după ce principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, i-a cerut lămuriri, Ponta a revenit cu declarații. Acesta a spus că şeful statului, Traian Băsescu, şi prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, duc o campanie murdară împotriva sa, adăugând că este convins că românii vor fi de partea sa.

Udrea i-a cerut demisia

Nu în ultimul rând, Ponta a afirmat că șeful SRI, George Maior, ar trebui să exprime un punct de vedere. „Am considerat că e vorba de o tulburare a inimii și minții domnului Băsescu. Am văzut însă declaraţia domnului Iohannis, e ceva mult mai grav şi mai murdar”, a comentat Ponta, fără însă a da un răspuns clar dacă a fost sau nu ofiţer al SIE în perioada 1997-2001.

La rândul său, prezidențiabilul PMP, Elena Udrea, i-a solicitat lui Ponta să-și dea demisia din funcția de premier, spunând că acesta a încălcat Constituția R o m â n i e i , în condițiile în care a fost și ofițer sub a c o p e r i r e , dar și procuror, în perioada 1997- 2001. Nici Meleșcanu nu a scăpat de atacul Elenei Udrea. „Domnul Meleșcanu a ascuns informații pe care trebuia să le comunice. Jocul de campanie devine unul netransparent. Dl Meleșcanu știe lucruri despre Victor Ponta. Cine sunt cei care manevrează butoanele din spatele dlui Ponta?”, s-a întrebat președintele PMP.

Iohannis vrea lămuriri de la Ponta

Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, i-a solicitat lui Victor Ponta să clarifice dezvăluirile lui Traian Băsescu. „La Craiova, când dl Ponta s-a lansat în mijlocul inundațiilor, a spus că a făcut lucruri bune și că nu are nimic de ascuns. Domnule Ponta, ce alte lucruri ați ascuns?”, s-a întrebat Iohannis.

Primarul Sibiului a adăugat că Ponta nu poate să fie președinte, punctând că acesta este mincinos și duplicitar. „Preşedintele este al românilor, nu al unor structuri, nu al unor găşti de partid. Eu sunt un om liber. Victor Ponta este un politician manevrat”, a mai spus Iohannis.

Meleșcanu: Sunt profund dezamăgit

În conferința de presă de ieri, Teodor Meleșcanu, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a declarat „profund dezamăgit” de modul în care președintele Traian Băsescu își încheie mandatul, spunând că este „ilegal și imoral” ca serviciile de informații să fie târâte într-un scandal electoral. „Sunt profund dezamăgit de modul în care președintele își încheie mandatul. După zece ani în care serviciile de informații au slujit în permanență interesele României, e ilegal și imoral să fie târâte într- un scandal electoral. Este o dovadă de naivitate să se creadă că un asemenea scandal poate aduce beneficii unui anumit candidat, pentru că românii știu foarte bine de ce nu votează un candidat sau altul”, a afirmat Meleșcanu. El a adăugat că va merge înainte în cursa pentru Cotroceni, punctând și că acest scandal al ofițerilor acoperiți afectează România pe plan extern. „Orice deconspirare a unui ofițer acoperit care a participat la diverse activități determină, în cazul în care este deconspirat, o reanalizare de către serviciile din alte țări a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul unei țări”, a spus fostul șef SIE.

Președintele comisiei SIE cere audierea conducerii Serviciului

Președintele Comisiei parlamentare de control SIE, Mihăiță Calimente, a declarat că va solicita audierea conducerii interimare a SIE în legătură cu acuzațiile președintelui Traian Băsescu la adresa lui Teodor Meleșcanu și a faptului că premierul Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit. „Vrem să avem o discuție cu domnul Predoiu, care este în acest moment interimar la conducerea serviciului, să vedem dacă cele afirmate de domnul președinte se adeveresc sau nu”, a spus Calimente. Totodată,el a susținut că emiterea hotărârii de guvern prezentată de Băsescu, cu caracter nesecret, a deconspirat activitatea SIE.