Deși oficialii au spus că sunt siguri de informațiile despre  agenții ruși că le-au oferit și le-au plătit recompense militanților afgani pentru uciderea americanilor, aceștia au o mai mare incertitudine cu privire la faptul dacă a fost implicat guvernul rus  în operațiunea secretă și care este scopul acesteia.

Dezvăluirea o face NY Times şi spune că: Rusia a oferit recompense militanților afgani pentru a ucide militari americani.

Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că militarii ruși au oferit recompense militanților care au legături cu talibanii din Afganistan pentru a ucide militari americani și alte forțe de coaliție, a scris ieri  New York Times.

Citând oficiali, NY Times a relatat că Statele Unite au stabilit cu luni în urmă că o unitate de informații militare ruse cu legături cu tentativele de asasinat din Europa au oferit recompense pentru atacurile de succes de anul trecut. Militanți islamiști sau alte persoane strâns asociate cu aceștia au primit recompense în bani, conform sursei menţionate.

Președintele Donald Trump a fost informat despre acest lucru, conform NY Times, spunând că nu a autorizat nicio măsură împotriva Rusiei ca răspuns la recompense.

Nu sunt garanţii că a fost implicat Kremlinul

Consiliul de Securitate Națională a Casei Albe a discutat problema într-o ședință între Agenții de la sfârșitul lunii martie, au spus oficialii. Oficialii au dezvoltat un plan de opțiuni potențiale – începând cu formularea unei reclamații diplomatice via Moscova și o cerere de a se opri din aceste practici, împreună cu o serie crescândă de sancțiuni și alte răspunsuri posibile, dar Casa Albă nu a autorizat încă niciun demers, au spus oficialii.

Dintre cei 20 de americani uciși în luptă în 2019, mai scrie Times, nu se știe ce decese sunt sub suspecte. După aproape 20 de ani de luptă cu talibanii, Statele Unite caută o modalitate de a se extrage din Afganistan și de a obține pacea între guvernul susținut de SUA și grupul militant, care controlează largi zone din țară.

Pe 29 februarie, Statele Unite și talibanii au încheiat un acord care presupune retragerea treptată a trupelor americane.

Numărul trupelor americane în Afganistan a scăzut la aproape 8.600, cu mult înaintea unui program convenit cu talibanii, în mare parte din cauza îngrijorărilor cu privire la răspândirea coronavirusului, au declarat oficialii SUA și NATO la sfârșitul lunii mai.

Orice implicare cu talibanii care s-a soldat cu moartea trupelor americane ar fi, de asemenea, o escaladare uriașă a așa-numitului război hibrid din Rusia împotriva Statelor Unite, o strategie de destabilizare a adversarilor printr-o combinație de tactici precum cyberattak-urile, răspândirea știrilor false și operațiuni militare secrete.

Ce spune Kremlinul

Kremlinul nu a fost informat despre acuzații, a declarat Dmitry Peskov, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin. „Dacă cineva o va face, vom răspunde”, a spus  Peskov.

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a negat faptul că insurgenții au „astfel de relații cu vreo agenție de informații” și a declarat că raportul respectiv este o încercare de a-i defăima.

„Aceste tipuri de tranzacții cu agenții de informații rusești sunt lipsite de fond – uciderile și asasinatele noastre au fost în desfășurare cu câțiva ani înainte, iar noi le-am făcut pe resurse proprii”, a spus el. “Acest lucru s-a schimbat după relația noastră cu americanii, iar viața lor este în siguranţă și nu îi atacăm”.

Purtătorii de cuvânt de la Consiliul de Securitate Națională, Pentagon, Departamentul de Stat și CIA au refuzat să comenteze despre aceste dezvăluiri lansate de  NYT.