Dezvăluiri șocante despre haosul de la Spitalul din Deva, transformat într-o bombă cu Covid 19

În seara de duminică, 29 martie, DSP Hunedoara anunţa că, din cauza numărului mare de infectaţi cu coronavirus, atât în rândul personalului sanitar, cât şi al pacienţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva trebuie să intre urgent în carantină.  Adică, nimeni nu are voie nici să intre, nici să iasă timp de 14 zile, fie că este personal medical, fie că este pacient. Urgenţa asta însă, n-a fost chiar atât de urgentă, că doar era duminică, zi de relaş și nu a avut cine să bage în seamă avertismentul. Astfel că tura care a fost de gardă duminică, a plecat liniştită acasă luni dimineaţă, fără ca nimeni să fie testat.

„Nimeni nu intră, nimeni nu iese”, decât cei care doresc să plece acasă

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, a declarat duminică presei: "DSP Hunedoara a transmis Spitalului Județean de Urgență Deva o adresă prin care se comunică luarea unor măsuri începând de duminică seara. Astfel, medicii depistați pozitiv COVID-19 vor fi internați pe Secția de Boli Infecțioase a spitalului, iar restul personalului medical va îngriji pacienții internați, fără a părăsi unitatea sanitară, timp de 14 zile. Spitalul este închis, pe principiul nimeni nu intră, nimeni nu iese.”

Din păcate, ordinul nu a fost respectat. Prefectura spune că el a fost dat duminică noaptea. Cei de la spital spun că el a venit târziu, luni dimineaţă,  aşa că oamenii au apucat să plece acasă.

Şi asta s-a întâmplat fără ca nimeni să fie testat penru infecţie cu cornavirus. De altfel, nici nu prea aveau cu ce să-i testeze. De mai bine de două săptămâni încoace, cele mai multe cadre medicale, fie medici, fie asistente, îşi cumpără singuri echipamentul de protecţie de pe unde apăcă şi şi-l plătesc din banii lor. Cât despre testele pentru virus, prefectul Vasile Petică recunoaşte că: „La spital nu există nici un aparat de testat a infecţiei cu coronavirus, motiv pentru care testele sunt trimise către laboratoarele din Timişoara şi Cluj, care ne pot trimite rezultatele între 3 şi 8 zile”.

Cu atât mai mult, personalul ar fi trebuit să rămână încă de duminică seara în spital.

Habar nu au câţi oameni au fost infectaţi

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Morogan a afirmat într-un comunicat că: „La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva au fost confirmaţi ca infectaţi cu coronavirus patru medici, dintre care doi de la Secţia de Oncologie. Aceştia au fost transferaţi la Timişoara”. După care revine şi spune că mai este un medic, şef de secţie, infestat. Deci, în total, cinci.

La rândul ei, medicul Daniela Roşca, chiar habar nu are de nimic: „Numărul de cadre infectate nu îl știm. Nu se știe de unde a pornit acest lucru, medicul epidemiolog ne-a transmis că este transmitere comunitară”, a spus la Digi 24 cea care până luni, la ora 10.00 dimineaţa, a fost managerul spitalului, fiind destituită de prefectul Vasile Petică.

Oncologie şi Coronavirus

Una dintre secţiile importante din spital, care a fost infectată printre primele, fiind închisă înainte să se închidă tot spitalul, a fost cea de Oncologie. Deja sunt confirmaţi şi câţiva medici din secţie, care au coronavirus.

De ce ne referim la această secţie în mod special? Pentru că ea are un specific aparte.  Sunt foarte mulţi bolnavi de cancer care nu stau internaţi în spital. Cei mai mulţi dintr ei, vin atunci când sunt programaţi, îşi fac tratamentul şi pleacă înapoi acasă. Ei bine, la ora asta, nimeni nu ştie exact când a fost infestată secţia, câţi pacienţi au trecut pe acolo de când s-a întâmplat asta, câţi dintre ei au fost infectaţi şi, cel mai grav, pe unde au umblat aceşti pacienţi după ce au părăsit spitalul, răspândind virusul.

 Haos vechi, cu gândaci şi lipsă de alimente

Problemele la acest spital nu sunt noi. Nu acum, din cauza pandemiei, s-a instaurat haosul. El este vechi şi pare că este modul de organizare şi funcţionare al spitalului. Pe data de 6 februarie anul acesta, nişte imagini postate pe reţelele de socializare au uimit lumea. În farfuria unui internat, se plimba liniştit un gândac. Prin farfurie, nu pe jos, sau pe lângă ghenă.

La vremea aceea, proaspăt demisa manager, doamna Lidia Roşca, nu era aşa de îngrijorată: „Mai sunt unul, doi rătăciţi. Din punctul meu de vedere, în saloane nu se intră corespunzător, pentru că oamenii vin de acasă, cu bagajele și cu tot felul de lucruri. E suficient să aducă un puiuț care se înmulțește, pentru că într-adevăr temperatura în spital e mai ridicată, oamenii stau în pijamale”.

Tot aşa şi cu coronavirusul. Un puiuţ, şi gata. Mor oameni, alţii suferă cumplit, iar spitalul este închis, atunci când este mai mare nevoie de el.

Pe data de 17 ianuarie 2020, altă belea între atâtea altele. Nu mai era mâncare în spital nici măcar pentru gândacii care se plimbau prin farfuriile bolnavilor.  La acea dată, medicul coordonator al blocului alimentar, Codruța Fotescu, trecând peste manager, a anunţat în scris  Prefectura Hunedoara  că spitalul nu mai are mâncare pentru bolnavi. În sesizare, medicul susţinea că s-a semnat contract exclusiv pentru livrarea de pui, dintr-un total de 70 de alimente necesare, iar acest lucru afectează grav întocmirea meniului zilnic. Dar nici măcar pui nu mai erau.

Din nou, fostul manager nu a fost deloc impresionat: „A fost o perioadă, să zicem de câteva zile, în care nu s-au dat drumul comenzilor”. Şi gata!

Schimbarea regilor, bucuria nebunilor

Să nu se înţeleagă cumva că de haosul din spitalul devean este vinovat numai fostul manager, Lidia Roşca. Din păcate, pe la conducerea administrativă şi medicală a unităţii spitaliceşti s-au perindat într-un interval de timp scurt, mai multe persoane. În funcţie de cum bătea vântul politic, uitându-se că sănătatea oamenilor nu face politică.

Înaintea Lidiei Roşca, a fost manager al spitalului doamna Adina Pera-Ştefănie, venită în 2017 şi revocata la data de 08.04.2019. A fost cea mai lungă „domnie”. Pentru că după aceea, a început sarabanda. A urmat la conducerea spitalului jurista Delia Marilena Băda, numită pe 08.04.2019, imediat după Adina Pera, dar căreia însă i-a expirat mandatul  după numai o jumătate de an, pe 08.10.2019. I-a urmat Daniela Lidia Roşca, numită la data de 08.10.2019 şi destiutită deunăzi, al cărei mandat nu a durat nici măcar o jumătate de an şi care a îngropat de tot spitalul.

Nici la capitolul director medical spitalul nu a stat mai bine. Numai în 2019, s-au succedat trei : medicul Raluca Bogdana Pop, numită cu 04.02.2019 şi revocată şapte luni mai târziu, urmată de medicul Lucia Mariana Moga, care nu a stat decât două luni, între  02.08.2019 şi 24.10.2019, când a fost revocată şi înlocuită de medicul Claudiu Florian Antal, numit în aceeaşi zi, 24.10.2019.

Cu aşa o vânzoleală la conducere, desigur că haosul a fost la el acasă. Haos care  acum costă vieţi de oameni. Numirile politice, pe posturi în care ar fi trebuit să fie profesionişti adevăraţi, au dus la această situaţie dramatică. Cine răspunde?