Evenimentul Zilei > International > Dezvăluiri-şoc: Extrema dreaptă recrutează militari, poliţişti şi din rândurile securităţii pentru a forma „colonia albă”
Dezvăluiri-şoc: Extrema dreaptă recrutează militari, poliţişti şi din rândurile securităţii pentru a forma „colonia albă”

Dezvăluiri-şoc: Extrema dreaptă recrutează militari, poliţişti şi din rândurile securităţii pentru a forma „colonia albă”

Într-un raport secret ajuns în mass-media, dezvăluie despre grupurile extremiste care vizează soldați și ofițeri de poliție, iniţiaţi care dețin arme și tehnici de luptă.

Un raport confidențial al Europol obținut de mass-media germană Süddeutsche Zeitung, WDR și NDR, indică faptul că extrema dreaptă nu se mulțumește cu puţin dorind să recruteze din rândurile forțelor militare și ale poliției. „Pentru a-și consolida capacitățile fizice și pregătirea în luptă, grupurile de extremă dreaptă încearcă să recruteze membrii serviciilor militare și de securitate pentru a-și dobândi expertiza în acest domeniu”, se arată în raport.

Ţările europene sunt din ce în ce mai preocupate de ascensiunea extremismului în serviciile de securitate

Este de departe un fenomen legat, în parte, de diferite cazuri care implică oameni radicalizați care au făcut titluri în mass-media. În noiembrie 2018, un caporal în armata britanică, Mikko, a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce a încercat să recruteze experţi în numele grupului neo-nazist național. A dorit să înființeze o „colonie albă” într-un sat galez. Cu un an mai devreme,  un ofițer militar german a fost, de asemenea, arestat pentru pregătirea unui atac terorist după ce s-a pretins refugiat sirian.

Pe lângă achiziționarea de arme și explozibili, extrema dreaptă invadează domeniul artelor marțiale, unde recrutarea de noi membri este în curs de desfășurare. La 3 septembrie 2019, luptătorului neo-nazist MMA, Denis Kapustin, i s-a refuzat accesul în douăzeci și șase de state europene din cauza amenințării pe care o prezintă. Dar el continuă să inspire printre „huliganii” europeni și promovează „suprematismul alb” prin brandul său de îmbrăcăminte și accesorii sportive, White Rex .

În timp ce țările europene încă se luptă să se pună de acord asupra unei definiții comune a violenței grupurilor de extremă dreapta, actele de violență cresc fiind vizaţi în principal refugiații, musulmanii, minoritățile sexuale și liderii politici de stânga.

În ultimii ani, acțiuni de acest gen au dus la asasinarea parlamentarului britanic Jo Cox în 2016 , la împușcarea africanilor în Macerata, Italia și la uciderea lui Walter Lübcke. În câteva săptămâni, miniștrii europeni ai Justiției și Internelor ar trebui să se întâlnească pentru a elabora o strategie comună de luptă împotriva progresului extremei drepte.