Dezvăluiri. Ce note a obținut principele Carol al II-lea la BAC? Recunoștea în fața profesorilor că este foarte leneș!
- Florian Saiu
- 7 noiembrie 2016, 10:55
Carol al II-lea, cel mai contestat rege al României, și-a susținut examenul de bacalaureat la castelul Peleș, în anul 1912, în perioada 26-29 iunie
Carol al II-lea (născut la 3/15 octombrie 1893) a urmat inițial lecții particulare - așa cum se obișnuia în epocă în sânul familiilor nobile -, fiind pregătit de profesori de elită, precum Gheorghe Adamescu (limba și literatura română), Marin Dumitrescu (istorie) și Constantin Litzica (latină). Toți acești dascăli predau la cele mai bune licee din București. Carol al II-lea a beneficiat și de suportul profesorului universitar Nicolae Iorga, cu care s-a pregătit separat.
Excela la istorie și la filosofie
Astfel, la sfârșitul lunii iunie 1912, Carol și-a susținut examenul de bacalaureat la Castelul Peleș din Sinaia, obținând următoarele note: limba română – 9, matematici – 8.50, franceză – 9, științe fizico-naturale – 9, germană – 8.50, latină – 7, dizertația la istorie – 10, filosofie – 10. Media generală a fost 8.81!
În discursul pe care l-a susținut la finalizarea studiilor liceale, Carol al II-lea nu s-a sfiit să recunoască, în fața profesorilor, că a fost un elev delăsător. Iată ce mesaj a avut principele pentru dascălii săi:
„Iubiți profesori,
Astăzi în ziua în care încheiem 8 ani de muncă comună țin înainte de toate a vă mulțumi pentru încetata osteneală ce v-ați dat pentru învățătura unui elev adesea foarte leneș. (…) Epoca aceasta, cu toate micile ei mizerii, va fi una din cele mai fericite ale tinereții Mele”.
Discursul complet al lui Carol al II-lea, încheiat cu calde mulțumiri aduse dascălilor, poate fi citit într-o excepțională carte apărută luna aceasta - „La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine” - carte îngrijită de Editura Corint, în colecția Istorie cu blazon, sub semnătura tânărului Tudor Vișan-Miu.