Evenimentul Zilei > Politica > Dezvăluiri tulburătoare. Un PNL-ist acuză un PSD-ist de șantaj. A constrâns directorul unei școli. Fraudă electorală?
Dezvăluiri tulburătoare. Un PNL-ist acuză un PSD-ist de șantaj. A constrâns directorul unei școli. Fraudă electorală?

Dezvăluiri tulburătoare. Un PNL-ist acuză un PSD-ist de șantaj. A constrâns directorul unei școli. Fraudă electorală?

PNL Suceava a tras un semnal de alarmă, într-o conferință de presă organizată vineri, 24 mai, la sediul PNL, vizavi de „un caz de șantaj” care a avut loc în zona Fălticeni exercitat de un om al PSD-ului, titrează obiectivdesuceava.ro

Șantajatorul ar fi inspectorul școlar Ghiorghi Cornia (fost primar de Fălticeni până în 2004), iar victima, directorului liberal al Școlii gimnaziale „Ion Lovinescu” din Rădășeni, Grigore Bocanci.

Acestuia i s-a reproșat că face campanie pentru PNL în școli și, fiindcă a negat acest lucru, mesajul lui Ghiorghi Cornia pentru Grigore Bocanci a fost că dacă PSD obține la Rădășeni un scor sub media județeană a partidului atunci va fi demis din funcție, dezvăluie presa locală.

Mai mult, se pare că există probe clare: discuția a fost înregistrată pe telefonul mobil al lui Grigore Bocanci.

Deputatul Ioan Bălan consideră că acest incident confirmă că presiunile „fac parte din comportamentul infracțional al PSD” și a precizat că asemenea gesturi au fost semnalate și alte locuri din județ.

„Să știți că sunt primari care ne-au spus că au astfel de înregistrări făcute, dar le este frică să le facă publice. Dacă se va deschide o anchetă se vor afla mult mai multe lucruri în perioada următoare”, a spus deputatul liberal, în opinia căruia aceste presiuni „sunt clar infracțiuni” și îi avertizează pe cei care le-au practicat că pot ajunge „undeva pe la Botoșani”.

„PSD-iștii nu au învățat nimic din condamnarea șefului lor, Liviu Dragnea. Acest caz nu este un incident izolat iar cei ca domnul Cornia sunt doar executanții unor decizii de al vârful PSD-ului. (…) În același timp, noi PNL invităm ca pe 26 mai să vină în număr cât mai mare la vot că doar astfel putem face noi ce nu pot ei. Nu pot ei fura cât puteți dumneavoastră vota”, a declarat Ioan Bălan.

Potrivit lui Ioan Bălan, tehnica folosită de PSD asupra primarilor, consilierilor locali și directorilor de școli care sunt membri PNL au fost ca aceștia să fie abordați de lideri ai social-democraților care veneau însoțiți de șefi de instituții cu diverse reclamații anonime la adresa lor: „Sunt primari care au fost vizitați de oameni politici și aș putea înțelege lucrul ăsta că politica permite și până la urmă cu limite legale se pot face, dar au fost vizitați tot timpul însoțiți de șefi de deconcentrate, oameni cu dosare în mână. Ați văzut șmecheria asta de tip PSD în care spune că ai o reclamație făcută de cineva și el binevoitor a venit să o rezolve. Dar cum să o rezolve? Spunând să o lase mai moale ca să câștige PSD. Și vine și reversul îi spune că dacă nu câștigă PSD, în toamnă va fi schimbat. Despre asta vorbim. Ăsta e PSD la Suceava asta e campania pe care a înțeles să o facă în toate primăriile conduse de noi”, a spus Ioan Balan.

„Merg cu dosare sub braț, (dar și) cu proiecte. Îi ademenesc pe primari, le spun că nu vă ajunge 7 ani de opoziție că nu ați putut face nimic și uite dacă aici voi veți scoate un scor care să fie peste media județeană într-o comună condusă de un primar PNL asta va fi dovada că și-a făcut treaba față de PSD”, a spus Ioan Bălan.

 

Contactat telefonic de către obiectivdesuceava.ro, inspectorul școlar Cornia, susține că totul a fost o neînțelegere. 

„Nu am amenințat. Deci, cum s-a ajuns la această exprimare nefericită. Discuția s-a purtat acum două săptămâni. PSD-ul dacă nu va obține un procent mai mic decât media județului o să te dea afară, așa am pățit și eu în 2005 când am fost la Fălticeni. Și cu asta s-a interpretat că îl dă pe dumnealui afară. Eu am vrut să enunț un principiu și din principiul ăsta a ieșit o afirmație. Limba română are mai multe înțelesuri. I-am zis, așa am pățit și eu. Nu am obținut procentul, pa și pusi, nici nu mai știu ce. Dacă știam ce se întâmplă îmi calculam cuvintele și puneam virgulele și puneam toate”, a declarat inspectorul școlar Ghiorghi Cornia.