Evenimentul Zilei > International > DEZVĂLUIRI incredibile despre RECRUTAREA lui SKRIPAL de către MI6
DEZVĂLUIRI incredibile despre RECRUTAREA lui SKRIPAL de către MI6

DEZVĂLUIRI incredibile despre RECRUTAREA lui SKRIPAL de către MI6

În cartea „The Skripal Files”, scrisă de jurnalistul BBC, Mark Urban, fostul spion rus Serghei Skripal povestește cum folosea cerneala invizibilă pentru a transmite documente secrete ale Federației Ruse, către serviciul britanic de informații MI6.

Fostul spion GRU, Skripal a transmis secrete de stat către MI6, folosind cerneală invizibilă, după racolarea acestuia de către serviciul de informații britanic în 1996.

Decizia lui Skripal de a dezerta a stârnit furia Kremlinului care a încercat să îl asasineze prin atacul cu noviciok de la Salisbury, în luna martie.

Skripal a fost recrutat de MI6 în 1996, pe vremea când era detașat la Ambasada Federației Ruse din Spania, după ce a fost supravegheat timp de trei ani. Anterior, Skripal lucrase în cadrul ambasadei ruse din Malta.

Skripal i-a mărturisit autorului că a încercat să demisioneze din GRU cu un an înainte de a fi transferat la Madrid, simțindu-se trădat de Mihail Gorbaciov și Boris Ielțîn, pe care îi acuză ca fiind principalii vinovați de destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Cartea relatează cum a reusit un tânăr agent britanic, cu numele conspirativ Richard Bagnall, să-l convingă pe Skripal să trădeze Rusia.

Skripal s-a înteles cu Serviciul Secret Britanic să ofere documente în schimbul unor sume de bani. Fostul spion rus a cerut autorităților britanice să-i asigure un plan de scăpare și un pașaport, în cazul în care Kremlinul va afla de trădarea sa.  

Serghei Skripal a fost primul agent britanic infiltrate la Kremlin din ultimii 30 de ani și a primit numele de cod Forthwith, mai scrie Urban, potrivit  thesun.co.uk.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: