Angajații abatoarelor din Germania sunt obligați să lucreze în condiții precare, fără echipamente de protecție împotriva infectării cu coronavirus, deorece patronii nu vor să piardă comenzi importante.
Sute de angajați din centrala concernului Tönnies din Gütersloh au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus. Cu toate acestea, activitatea în abator, unde lucrează aproximativ 3.500 de muncitori continuă, până la prelucarea totală a stocurilor de carne. Concernul Tönnies este patronat de miliardarul Clemens Tönnies, proprietar al clubului de fotbal Schalke 04.
Din cauza acestei decizii, atmosfera în rândul muncitorilor este foarte tensionată, acestia fiind speriați de o eventuală explozie a îmbolnăvirilor cu COVID-19.
Actualele evoluții nu sunt deloc surprinzătoare. Regăsim situații similare în multe alte centre de prelucrare a cărnii, în care au fost confirmate cazuri de infectare în ultimele săptămâni, fie că este vorba despre subcontractori, despre cantine supra-aglomerate, despre mijloacele de transport sau despre spaţiile în care sunt cazaţi muncitorii est-europeni”, a declarat Elena Strato, consilier în cadrul organizaţiei Arbeit und Leben.
Consilierul susține că nu muncitorii este-europeni, din industria cărnii, sunt vinovaţi pentru apariția infecțiilor cu noul coronavirus în abatoarele germane, ci lipsa de responsabilitate a celor care administrează marile concerne și care nu asigură condițiile de optime de lucru:
„Afirmaţia potrivit căreia angajaţii ar fi adus virusul la întoarcerea din ţările de origine este cinică, aproape absurdă. Cei responsabili trebuie să facă mai mult pentru angajaţi, ca de exemplu să le pună la dispoziţie dezinfectanţi sau să instaleze aparate pentru măsurarea temperaturii la intrarea în halele de lucru. Trebuie schimbate condiţiile din centrele de cazare, evitate supra-aglomerările şi îmbunătăţită igiena în toate aceste sectoare”.
Elena Strato a exemplificat cu cazul lucrătorilor români unde măsurile de relaxare a restricțiilor impuse împotriva răspândirii pandemiei au intrat în vigoare din 15 iunie.
„Angajaţii spun că au lucrat tot timpul şi că nu au mai primit concediu de multe luni, dat fiind că volumul de muncă a fost enorm. Mulţi ne-au relatat că au lucrat 10-12 ore pe zi, cel puţin 6 zile pe săptămână. Trebuie să ne gândim că ne aflăm în plin sezon de grătar şi că cererea pentru produse din carne este mare”, a precizat Elena Strato.
Obligați să lucreze în condiții precare
Totodată, ea a arătat că marile firme de prelucrare a cărnii au depins de muncitorii aflați la lucru în Germania, căprora nu le-a mai permis să-și ia concediu sau să plece.
„Oamenilor le este foarte frică să vorbească despre situaţia de la locul de muncă, pentru că firmele de intermediere îi ameninţă că îi concediază. În plus, se tem pentru sănătatea lor, dar şi că nu vor fi plătiţi dacă intră în carantină. Potrivit relatărilor lor, încă de la începutul pandemiei au existat mai multe cazuri de persoane bolnave, care s-au prezentat la lucru şi au fost trimise acasă în carantină. Li s-a cerut să tacă şi să nu atragă în vreun fel atenţia”, a subliniat Elena Strato într-un interviu acordat dw.com.
În opinia acesteia, situația s-ar putea rezolva prin înmulțirea controalelor în abatoare și adoptarea unor măsuri foarte clare.