De asemenea, Bulai îi avertizează pe social-democrați că războiul total cu Laura Codruța Kovesi va accentua considerabil trendul descendent al partidului celor trei trandafiri: ”PSD se află în cădere liberă!”. Nu în ultimul rând, sociologul susține că alianța USR-PLUS nu este o alegere întocmai bună.

EVZ vă prezintă declarațiile lui Alfred Bulai.

”Este o greșeală că PSD se încăpățânează să o saboteze pe Laura Codruța Kovesi, aceasta fiind în cărți pentru preluarea șefiei Parchetului European, dar și Laura Codruța Kovesi a făcut o serie de greșeli. După ce a fost debarcată de la conducerea DNA, ea a ales să se ascundă, să accepte doar o poziție marginală în Parchet, să fie invizibilă. Atitundinea aceasta mai mult decât defensivă a fost o eroare – ea ar fi trebuit să rămână în prim-plan, să fie vocală și să se apere, să iasă la luptă ori de câte ori era cazul. Defetismul i-a mai luat din imagine.

În urmă cu un an sau în urmă cu doar o jumătate de an, susținerea populară a Laurei Codruța Kovesi era foarte consistentă. Acum, din ce vedem, lumea nu prea mai iese în stradă pentru ea, nu remarcăm acțiuni majore. În primul rând e absența despre care v-am vorbit, și-a spus cuvântul, și, în al doilea rând, este vorba și despre faptul că fosta șefă a DNA vizează, acum, o funcție europeană. Un aspect general: funcțiile europene îi lasă reci pe cei mai mulți dintre români: știu doar că sunt foarte bine plătite și că au de-a face, în principal, cu alte zone decât România.

Încăpățânarea PSD este însă o mare greșeală care va avea efecte electorale. În realitate, PSD și-a luat gândul de la prezidențiale anul trecut, când a debarcat-o pe Laura Codruța Kovesi de la DNA. Prin acțiunile din prezent, PSD își accelerează trendul descrescător în preferințele de vot înregistrat în toate sondajele de opinie. PSD se află în cădere liberă”, a declarat Alfred Bulai, în exclusivitate pentru EVZ.  

Întrebat dacă parafarea alianței USR-PLUS a fost o mișcare inteligentă a acestor forțe de opoziție, Bulai a răspuns negativ: ”Nu cred. USR este contată de la minim 8-9% până la 11-12% în sondajele de opinie, în timp ce PLUS și Dacian Cioloș se află chiar la buza de 5% – nu ar exista încă garanții că ar putea intra pe cont propriu în Parlamentul European. Astfel de alianțe trebuiau făcute după europarlamentare, după barometrul adevărului.”