Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, consideră că doar Isus este adevărata speranță a lumii și că „moartea nu mai reprezintă ultimul cuvânt al existenţei oamenilor”.
De două milenii încoace, Cristos Cel Înviat luminează întunecimile omenirii întregi, învierea lui Isus fiind adevărata speranţă a lumii, afirmă cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în Pastorala transmisă clerului şi credincioşilor la sărbătoarea Sfintelor Paşti.
„Învierea lui Isus este adevărata speranţă a lumii. Nu este un optimism gol de sens, ci este certitudinea că moartea nu mai reprezintă ultimul cuvânt al existenţei oamenilor. Există ceva care trece dincolo de mormânt: este cuvântul Învierii. Alături de Maica Sfântă şi de Biserica întreagă, primim lumină de la Cel care ne îndeamnă: Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!, spre a ne împărtăşi cu toţii din bucuria cea mare a Învierii Sale”, spune cardinalul.
Înaltul ierarh greco-catolic afirmă că Învierea Domnului este momentul suprem de har şi de înnoire.
„Cu puterea Lui se nimiceşte frica oamenilor de-a lungul veacurilor şi se spulberă neîncrederea celor care se îndoiesc: "Nu vă temeţi... Eu sunt cu voi". Sărbătoare a Sărbătorilor, Învierea Domnului este momentul suprem de har şi de înnoire ce ne provoacă şi ne cheamă să aprofundăm temeliile credinţei noastre. Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, Învierea Domnului este piatră de poticnire pentru toţi cei care, neputând cuprinde taina şi planul de mântuire hotărât de Dumnezeu, preferă să se refugieze în agnosticism sau în superstiţie. Este şi astăzi prilej de sminteală pentru cei ce ajung să respingă tot ceea ce raţiunea lor, limitată de condiţia umană, nu poate să înţeleagă şi să pătrundă”, afirmă cardinalul.
În Pastorală, cardinalul Lucian reaminteşte evenimentul prin care, pe 2 iunie, Sfântul Părinte Papa Francisc îi va beatifica la Blaj pe cei 7 martiri greco-catolici ucişi din ură faţă de credinţă.