Direcția Generală Anticorupție a anunțat, luni, finalizarea cercetărilor într-un caz de corupție în care este implicat un agent de poliție.Silviu Daniel Stan, de la  postul de Poliţie Măstăcani, județul Galați este acuzat că l-a ajutat pe Ivanciu Corcioveiu, tânărul de 23 de ani din Târgu Bujor, cel care a ucis doi băieţi de 8 şi 9 ani din comuna gălăţeană Folteşti pe 6 septembrie 2016, în timp ce se afla la volanul unei maşini deşi nu avea permis de conducere.

Drama familiei celor doi frați uciși, Florin Octavian Iacob, de numai 8 ani, şi Marian Copăceanu, de 9 ani, putea fi evitată dacă, în luna iunie 2016, agentul de poliție Silviu Daniel Stan ar fi luat măsuri legale, după ce a constatat că Ivanciu Corcioveiu, care era beat și conducea o mașină,  a produs un accident rutier din care a rezultat vătămarea sa și a altor doi pasageri.

A amenințat victimele

Așa cum reiese din rechizitoriul finalizat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Bujor, accidentul a avut loc pe 20 iunie 2016, în jurul orei 4.00 dimineaţa.  Procurorul de caz a notat în rechizitoriu că Ivanciu Corcioveiu, deşi nu deţinea permis de conducere şi consumase băuturi alcoolice, a condus autoturismul marca BMW X1, cu numărul de înmatriculare GL-13-DRC, pe DJ 253 pe raza şi în apropierea localităţii Viile, judeţul Galaţi, în care se mai aflau două fete. La km 37 +300, pe fondul vitezei excesive, a derapat într-o curbă, răsturnându-se într-un şanţ colector. În urma accidentului de circulaţie, toţi cei trei ocupanţi ai autoturismului au suferit diverse răni, iar Corcioveiu a fugit de la locul accidentului, luând plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului şi documentele acestuia. În aceeaşi zi, şoferul fără permis a încercat să o determine prin ameninţare pe una dintre fete care se găsea în maşină în momentul accidentului, iar în noaptea de 22/23 iunie 2016, prin corupere, să nu dea declaraţii polițiștilor care anchetau cazul, în legătură cu producerea accidentului.

Polițistul- complice l-a transportat și cu mașina

În urma accidentului, polițistul l-a sfătuit pe Ivanciu Corcioveiu să caute o altă persoană care să pretindă că ar fi condus autoturismul.Drept urmare, șoferul beat l-a sunat pe vărul său, Costel Vieru, care a fost de accord cu propunerea. Mai mult decât atât, polițistul l-a transportat pe Ivanciu Corcioveiu cu autospeciala MAI din dotarea Postului de Poliție spre locuința vărului său, din satul Chiraftei. Apoi, Costel Vieru a declarat anchetatorilor din cadrul Poliției Orașului Târgu Bujor că el condusese autoturismul la momentul producerii accidentului.

DGA mai precizează că polițistul Silviu Daniel Stan, contrar atribuțiilor de serviciu, nu a intervenit în interesul conservării probelor, îngreunând astfel tragerea la răspunderea penală a lui Ivanciu Corcioveiu.

Tragedia de la Foltești

Fiind lăsat în libertate, Ivanciu Corcioveiu avea să comită, pe 6 septembrie 2016, cumplitul accident care a șocat o țară întreagă, în care și-au pierdut viața cei doi frățiori. Așa cum reiese din cercetările efectuate în acest caz, autoturismul, înmatriculat în Bulgaria,condus de  Ivanciu Corcioveiu, se deplasa dinspre municipiul Galați către orașul Târgu Bujor, pe DJ 242, iar în dreptul primăriei din localitatea Foltești a lovit frontal doi copii de opt, respectiv nouă ani, care se aflau pe acostamentul din partea dreaptă a drumului.  În urma impactului ambii copii au decedat, iar conducătorul auto a părăsit locul accidentului. Dintr-un comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Galați, remis la data tragediei, reiese că Ivanciu Corcioveiu a mai fost depistat de polițiști conducând fără permis, pe raza localității Fârțănești la sfârșitul lunii iunie 2016, fiind trimis în judecată. De asemenea, de pe rolul instanțelor de judecată  mai aflăm că același personaj a fost trimis în judecată pentru furt, în anul 2011.

A fugit în Italia

După teribilul accident în care și-au pierdut viața cei doi copii, Ivanciu Corcioveiu a fugit în Italia, cu ajutorul verilor săi, Costel și Alexandru Vieru. Întorși în țară, cei doi complici au fost reținuți, în luna septembrie. Ulterior, a fost localizat și fugarul, care a fost reținut de autoritățile din Italia, în baza unui mandat de arestare internațional. Pe 5 octombrie, Ivanciu Corcioveiu a fost adus în țară și încarcerat. Culmea este că, în prezent, el este cercetat în libertate, sub control judiciar.

Cercetat în libertate

În acest din urmă caz, prezentat de DGA, se arată că agentul de poliție Silviu Daniel Stan a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru favorizarea infractorului și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial. De asemenea, Ivanciu Corcioveiu este cercetat sub control judiciar pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului și influențarea declarațiilor. Vărul lui Corcioveiu, Costel Vieru, este cercetat în stare de libertate pentru participație improprie la infracțiunea de fals intelectual și favorizarea infractorului.