Jurnaliștii de la NYT au descoperit o operațiune de supraveghere în masă prin intermediul telefoanelor mobile.
New York Times a dezvăluit un document care te face să simți fiori pe șira spinării: "Fiecare minut în fiecare zi, peste tot pe planetă, zeci de companii - în mare parte nereglementate și foarte puțin controlate - înregistrează mișcările a zeci de milioane de oameni care au telefoane mobile și stochează informațiile în fișiere gigantice de date.
Proiectul Times Privacy a obținut un astfel de fișier, de departe cel mai mare și cel mai important studiat vreodată de jurnaliștii publicației.
Acesta conține peste 50 de miliarde de ping-uri de locație plecate de pe telefoanele a peste 12 milioane de americani în timp ce se deplasau prin mai multe orașe importante, inclusiv Washington, New York, San Francisco și Los Angeles. Fiecare informație din acest fișier reprezintă locația exactă a unui singur smartphone pe o perioadă de câteva luni, între 2016 și 2017".
Datele au fost furnizate către NYTde către surse care au solicitat să rămână anonime, deoarece nu au fost autorizate să îl facă public și ar putea să se confrunte cu pedepse grele pentru acest lucru.
Sursele NYT au spus că au decis să facă public acest document întrucât s-au alarmat cu privire la modul în care acesta ar putea fi folosit și au vrut să informeze urgent publicul și politicienii.
Articolul continuă cu următoarea afirmație șocantă: "După ce am petrecut luni întregi studiind datelor, urmărind mișcările oamenilor din toată țara și vorbind cu specialiști din zeci de companii de date și tehnologii, cu avocați și universitari care studiază acest domeniu, resimțim același sentiment de alarmă.
În orașele pe care le acoperă fișierul de date, acesta urmărește oameni din aproape fiecare cartier și locuință, indiferent dacă locuiesc în case mobile din Alexandria, Va. sau în blocurile de lux din Manhattan.
Într-o singură căutare au apărut peste o duzină de oameni care au vizitat Conacul Playboy, unii rămânând peste noapte. Fără mult efort, am văzut vizitatorii către locuințele lui Johnny Depp, Tiger Woods și Arnold Schwarzenegger, conectând proprietarii dispozitivelor la adresele reședințelor menționate.
Dacă ați locuit într-unul dintre aceste orașe acoperite de această bancă de date și utilizați aplicații care vă marchează locația - de la aplicații meteo la aplicații de știri locale - puteți fi și voi acolo.
Dacă ați putea vedea întreaga bancă de date, s-ar putea să nu mai utilizați telefonul în același mod din nou.", mai scriu jurnaliștii americani.
Pe baza datelor aflate în posesia lor au putut identifica adresele de acasă și traseele unor înalți oficiali guvernamentali, a unor avocați și membrii ai serviciilor de securitate și poliție. Mai mult, au identificat participanți la protestele de la Washington din ziua inaugurării noului președinte SUA, deși aceștia avuseseră fețele mascate. Ca și câțiva polițiști care au participat la supravegherea manifestanților, ale căror chipuri erau acoperite cu căști de intervenție.
O dezvăluire care te lasă cu gura căscată. Din care înțelegi că nu mai există intimitate reală. Că ești expus complet. Fără să știi ești supravegheat 24/24, 7/7.
Dacă în SUA se întâmplă lucrurile astea, vă dați seama cum sunt ele în România.
Întreg articolul AICI