Dezinteres total pentru șomeri să se angajeze. Angajatorii sunt disperați: „Oamenii cu chef de muncă au plecat”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Locuri de muncă în România sunt dar, din păcate, nu există decât interesul pentru viza pe carnetul de șomer, care a bătut din nou oferta locurilor de muncă la Bursa pentru Absolvenți. Şi chiar dacă salariile oferite nu sunt de neglijat, între 3.500 și 6.000 lei net, șomerii nu se înghesuie să se angajeze.

Angajatorii spun că șomerii cu adevărat interesați sunt din ce în ce mai puțini chiar dacă se oferă salarii de până la 6.000 lei net, fără experiență. Principalele profesii aflate la mare căutare sunt cele de inginer constructii civile, inginer proiectant mecanic, inginer producție, director vânzări, inginer mecanic, electrician, lăcătuș mecanic, laminorist, marcator piese, vânzător, montator panouri fotovoltaice, operator confecționer, operator producție, lucrător comercial, sudor, zidar.

Bursa, destinată absolvenților, dar şi peroanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

Aproximativ 700 locuri de muncă au fost disponibile la „Bursa locurilor de Muncă pentru Absolvenți”, organizată, vineri, 14 octombrie 2022, în județul Olt. Iar numărul locurilor de muncă l-a depășit și de această dată pe cel al participanților la bursă.

Din cei 575 participanți, care au avut de ales din 672 locuri de muncă, doar 299 au fost din categoria absolvenților (cărora le-a fost dedicată bursa, fără însă ca accesul să le fie îngrădit șomerilor din celelalte categorii). La final pe listele angajatorilor au fost reținute doar 132 nume, persoane care vor fi programate pentru interviu sau probă de lucru.

Niciun șomer nu a fost angajat în cadrul bursei

Angajatorii s-au plâns că la finalul târgului au constat că șomerii sunt total dezinteresați să ocupe un loc de muncă: „Nu am nimic pe listă. Uitați-vă cum trec, se uită, văd despre ce este vorba și nu se opresc să întrebe. Avem locuri în construcții, unde e de muncă, deși avem utilaje, nu se mai lucrează ca acum mulți ani. Dar se feresc de munca fizică”.

De aceeași situație s-au lovit şi alţi angajatori, indiferent de domeniul de activitate, nu au găsit tineri interesați de un loc de muncă bine plătit: „Oamenii cu chef de muncă au plecat. Nu mai e vorba de salariu, de alte beneficii, din moment ce nici nu se opresc să întrebe, nu apuci să le vorbești de tichete de masă, de bonusuri... ”, s-a plâns un angajator.

O firmă care caută 100 de lucrători pentru montarea de panouri fotovoltaice a reușit să adune printre cei mai mulți șomeri interesați, însă nici aici n-a fost „bătaie”.

Salariul este între 3.500 și 6.000 lei net, asigurăm training periodic, decontăm transportul, facem contract din prima zi...”, spunea  angajatorul unuia dintre tineri.

Ce-și doresc tinerii chiar dacă nu au experiență în nimic

În timp ce angajatorii încercau să convingă absolvenții veniți mai mult de nevoie la bursă, pentru viza pe carnetul de șomer, nu au făcut altceva decât să se plimbe de la un stand la altul.

O tânără absolventă de liceu (unul dintre cele mai bune licee teoretice din Slatina), care a acceptat să spună ce așteptări are, vorbește despre „salariu de, să zicem, 3.000 lei, echipă care să mă ajute să mă dezvolt, un mediu prietenos, oportunități de dezvoltare”.

Deși tânăra ştie că nu are experiență, nu ar accepta un loc de muncă mai prost plătit. În cele din urmă recunoaște că a venit doar să vadă despre ce e vorba, pentru că visul său este să fie admisă la școala de subofițeri de poliție și deocamdată o ajută părinții, potrivit celor relatate de adevarul.ro.