Dezinsecția la bloc. Cât de necesară este și cum ne protejăm sănătatea

Dezinsecția la bloc. Cât de necesară este și cum ne protejăm sănătateaGândaci de bucătărie. Sursa foto: Pixabay

Dezinsecția se face în locuințe sau în tot blocul unei asociații de proprietari. Este o măsură importantă pentru prevenirea și combaterea insectelor care pot afecta sănătatea și confortul locatarilor.

Este necesară dezinsecția la bloc?

Dezinsecția este necesară atunci când insecte devin o problemă majoră și nu poate fi rezolvată prin metodele clasice de curățenie și igienizare. Situațiile în care avem nevoie de dezinsecție includ: gândacii, puricii, moliile sau alte insecte daunătoare.

Înainte de dezinsecție trebuie pregătită locuința prin curățarea și igienizarea locuinței, astfel încât insectele să nu găsească ascunzători sau surse de hrană. Trebuie făcută curățenie inclusiv în dulapuri, sub paturi, sub mobilier și în spatele figiderului.

Dacă aveți animale de companie trebuie să le țineți într-o zonă în afara locuință pe toată durata dezinsecției. Mai mult, toate alimentele trebuie sigilate pentru a evita contaminarea cu produsele chimice.

Gandaci De Bucatarie, Gandaci, InsectăDezinsecția. Gândaci. Sursa foto: Pixabay

Metodele cele mai eficiente

Metodele simple și eficiente de dezinsecți sunt: chimice, termice și fizice:

Metoda chimică: Se folosesc substanțe chimice pentru a elimina insectele daunătoare. Este o metodă comună și poate fi eficientă.

Metoda termică: Se folosește căldura pentru a distruge insectele dăunătoare. Mai exact, poate fi realizată prin expunerea locuinței la temperaturi ridicate sau prin utilizarea unor echipamente care generează căldură.

Metoda fizică: este o metodă mecanică pentru a elimina insectele, cum ar fi capcanele sau aspirarea acestora.

Dezinsecția la bloc. Sursa foto: Pixabay

Insectele ce pot fi eliminate prin dezinsecție

Insectele dăunătoare din locuințe sunt: gândacii, puricii, țânțarii, molii și furnicile. Firmele de dezinsecție folosesc produse chimice specializate pentru a elimina aceste insecte. Produsele sunt de obicei aprobate de autorități competente în domeniu și respectă standardele de siguranță și calitate.

Foarte important: Pentru a preveni reapariția insectelor, luați măsuri preventive. De exemplu, menținerea igienei în locuință, curățarea regulată a spațiilor mai greu accesibile și eliminarea surselor de hrană.

Costurile cu dezinsecția pot varia în funcție de metoda aleasă și de suprafata locuinței. De obicei, firmele de dezinsecție calculează costurile în funcție de metri pătrați sau de numărul de camere.

Ce trebuie să știe membrii asociației de proprietari

Membrii asociațiilor de proprietari trebuie să fie conștienți de importanța dezinsecției. Au obligația de a asigura un mediu sigur și sănătos pentru locatari prin organizarea de campanii de dezinsecție la nivelul întregului bloc plus reguli stricte de igienă și curățenie.

Este foarte important să se comunice între vecini  despre importanța dezinsecției și despre măsurile preventive pe care le pot lua împreună prin colaborare și implicare, deoarece numai așa se poate trăi într-un mediu sănătos pentru toți locatarii asociației de proprietari, informează comercial.ro.