Camparea interzisă sau locuri special amenajate pentru corturi?

Camparea interzisă sau locuri special amenajate pentru corturi?

Este vară şi nu îţi permiţi să pleci într-un concediu peste hotare sau să închiriezi o cameră la un hotel pe Valea Prahovei sau pe litoralul românesc. Şi atunci, ca să scapi de stresul cotidian şi de aerul îmbâcsit din oraşul în care te zbaţi să supravieţuieşti în fiecare zi, alegi să mergi cu cortul şi să te relaxezi un weekend prelungit într-un loc mai puţin aglomerat.

Arunci în portbagajul maşinii cortul, o saltea (e mai comodă decât sacii de dormit), pături, eventual şi perne, scaune şi o masă pliabile, d-alea gurii pentru dimineaţă şi pentru grătarele de seară, de băut cu alcool şi fără, şi alte mărunţişuri de care ai nevoie în jurul cortului. Porneşti motorul şi apuci drumul muntelui.

Cu siguranţă când ajungi la destinaţie mai sunt şi alţii în jur. De cele mai multe ori cei care sunt de o săptămână campaţi în acel loc sau chiar de mai mult timp. La munte toată lumea se salută şi se ajută cu aproape orice. Un peisaj frumos, aer curat, linişte şi eşti pregătit de relaxare.

În jurul prânzului, când credeai că este prea frumos şi liniştit ca să fie adevărat, sosesc "pantofarii", aşa cum sunt numiţi de către oamenii muntelui. Sunt cei care vin pentru o zi, maximum două, cu gălăgie multă, care fac tot posibilul ca muzica lor să se audă cel mai tare (eventual manele) şi care lasă întotdeuna în urma lor mizerie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul zilei poate mai treci cu vederea toate "derapajele comportamentale", dar noaptea, după ce ai mâncat bine şi ai stat în jurul focului până ai ars toate lemnele pe care le-ai adunat ai vrea să dormi. Şi nu poţi, pentru că manelele răzbat în toată valea, alcoolul din sânge îşi face efectul şi parcă nu se mai aud pe sine şi trebuie să ţipe ca să acopere ritmurile aşa-zis "orientale" ale muzicii. Şi clipele tale de relaxare s-au dus. Dacă adormi spre dimineaţă, apuci vreo 3-4 ore de somn, până în ora 07.00-08.00 dimineaţa când deja soarele încinge cortul şi nu te mai poţi odihni din cauza căldurii.

Altfel se petrec lucrurile atunci când alegi să mergi cu cortul la mare. Ce-i drept, parcă nu îţi vine să mergi cu cortul pe litoral când te gândeşti că trebuie să faci neapărat duţ după o zi de stat la plajă şi de înotat în apă sărată. Dar există, în aproape toate staţiunile, campinguri special amenajate, unde cazarea pentru un weekend pentru două persoană şi maşina din dotare te costă doar 45 de lei.

Atmosfera de aici este diferită. Oamenii nu mai sunt la fel de prietenoşi şi nu îţi sar în ajutor imediat, şi asta pentru că nu stai o zi întreagă cu ei la cort ca sa îi cunoşti mai bine, ci îţi petreci mare parte din timp pe plajă. Dar este linişte, un pic de forfotă pe înserat, la ora cinei, după care fiecare îşi petrece timpul discret în jurul "cotunei", aşa cum le place să o numească. În plus, campingurile care se respectă au toalete, duşuri cu apă caldă, chiuvete pentru spălarea legumelor, maşini de spălat şi fier de călcat pentru cei care stau mai multe zile acolo şi posibilitatea să se lege la panoul electric (dacă stai mai mult de o săptămână, un televizor şi un mic frigider îşi fac loc lângă cort).

Diferenţele sunt clare şi poate că ar trebui să fie amenajate şi în zona de munte mai multe campinguri care să îţi ofere mai multe condiţii de campare, cu condiţia să respecţi regulile bunului simţ.

Civilizaţia şi manelarii s-au întâlnit şi în acest weekend la "Padina Fest", o sărbătoare a oamenilor care iubesc muntele care se finalizează cu o cursă de mountain bike, la care au luat startul în acest an 198 de concurenţi.

Voi ce părere aveţi? Ar trebui ca autorităţile să facă mai multe campinguri şi să interzică, implicit, amplasarea cortului în zonele neamenajate?   CITIŢI ŞI: Padina, de la dragostea de munte la manele şi grătare