Accidentele produse de nebunii şoselelor, un mod legal de a omorî oameni

Accidentele produse de nebunii şoselelor, un mod legal de a omorî oameni

În România, indiferent dacă ai băut, ai permisul suspendat sau ai condus nebuneşte, dacă ai omorât oameni nu faci nicio zi de închisoare.

Cosmin Grigore era în septembrie 2009 un tânăr de 24 de ani la volanul unui puternic Audi A4. Avea de numai doi ani carnet şi deja mai produsese un accident. În acea zi gonea pe drumul european E583, dădea flash-uri maşinilor din faţă pentru a se da la o parte, conducând extrem de agresiv. A depăşit pe linia continuă şi a spulberat un Cielo, omorând două femei.

Săptămânile trecute, a primit o condamnare cu suspendare. "Evenimentul zilei" l-a căutat acasă, dar tânărul e în vacanţă la mare. Are dreptul de a conduce în continuare, n-a făcut nicio zi de închisoare, despăgubirile de circa 80.000 de euro le vor plăti firmele de asigurări, viaţa merge mai departe ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Vitezomanul Cosmin Grigore a primit o singură pedeapsă pentru cele două vieţi pe care le-a curmat: va plăti cheltuieli de judecată de 640 de lei. Asta-i tot. Studiu de caz

Un mort la fiecare 5 ore. Aceasta este statistica sumbră a accidentelor de circulaţie din România. În majoritatea cazurilor, autorii accidentelor primesc pedepse de închisoare, dar cu suspendare. Dar un şofer care conduce agresiv, are un bogat cazier rutier, este sub influenţa alcoolului, conduce fără permis sau părăseşte locul accidentului trebuie lăsat în libertate? EVZ lansează o dezbatere plecând de la cazurile concrete ale şmecherilor care consideră şoselele ca pe propriile alei din ogradă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 18 septembrie 2009, la ora 8 şi 15 minute, în apropierea localităţii Podu Iloaiei (Iaşi) s-a produs un groaznic accident de circulaţie. Cosmin Grigore, şoferul unui Audi A4, a încercat să depăşească o altă maşină, însă, intrat pe contrasens, a spulberat un autoturism Cielo. Bilanţul a fost teribil: şoferiţa din Cielo, Raluca Mohiliţchi (27 de ani) a murit pe loc. La două săptămâni, după chinuri groaznice, şi pasagera din dreapta, Gabriela Anton, a decedat în spital. Procurorii l-au trimis în judecată pe şoferul care a provocat accidentul, pentru ucidere din culpă. DE UN AN. Soţii Mohiliţchi erau proaspăt căsătoriţi. Ea a dispărut într-o secundă, din cauza unui vitezoman FOTO: ARHIVA PERSONALĂ "Este un mod legal de a omorî oameni"

La aproape doi ani de la tragedie, judecătorul a pronunţat sentinţa: şoferul Cosmin Grigore a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Grigore nu va petrece nicio singură zi după gratii. Rudele celor două victime vor primi despăgubiri de 317.000 lei, dar banii vor fi plătiţi de compania de asigurări. Sentinţa a picat ca un trăsnet pentru Călin Mohiliţchi, soţul şoferiţei moarte: “Este un mod legal de a omorî oameni".

Dar ce s-a petrecut cu adevărat? Dosarul de la Judecătorie devoalează filmul acelei dimineţi. La prima oră, Raluca Mohiliţchi, absolventă de bioinginerie medicală şi administrator împreună cu soţul său al unei clinicii de oftalmologie, a plecat cu maşina de la Iaşi la Paşcani acolo unde avea un punct de lucru. Alături de ea se afla Gabriela Anton (51 de ani) angajată la firma soţilor Mohiliţchi. În dimineaţa aceleaşi zile, din Paşcani a plecat spre Iaşi Cosmin Grigore, un tânăr inginer.

"A început să îl bliţeze cu farurile pentru a-i face loc să treacă"

Puţin după ora 8, cele două maşini s-au întâlnit în apropierea localităţii Podu Iloaiei. Impactul a fost nimicitor: maşina Cielo, contorsionată ca o cutie de conserve, a fost proiectată pe câmp. Celălalt autovehicul, Audi A4, s-a rotit de câteva ori pe şosea, eşuând la rândul său în câmp. Echipele de descarcerare sosite la faţa locului au constatat decesul Ralucăi Mohiliţchi, iar angajata acesteia a fost transportată la spital.

Atât la faţa locului, cât şi ulterior în timpul anchetei, Grigore a avut o singură variantă: viteza sa de deplasare în momentul impactului a fost de 110 km/h, adică doar cu 10 km/h peste limita legală din zonă, iar accidentul a fost provocat ca urmare a şicanelor la care a fost supus de şoferul unui Peugeot, ce rula în faţa sa.

Poliţiştii au explicat ce au găsit la faţa locului, existând şi mărturia extrem de importantă a unui martor ocular. Petru Bledea conducea o autoutilitară, pe prima bandă de mers, pe sensul spre Iaşi. Bledea a povestit că maşina Audi condusă de Grigore l-a depăşit, ajungând în spatele unui Peugeot care rula pe banda a II-a. "A început să îl bliţeze cu farurile (pe şoferul din Peugeot – n.r.) pentru a-i face loc să treacă. Autoturismul Peugeot şi-a continuat deplasarea regulamentar, pe banda a II-a, iar autoturismul condus de Grigore a virat brusc stânga, pătrunzând pe contrasens, unde a rulat 10 metri intrând în coliziune frontală cu Cielo".

Potrivit acestei mărturii, Grigore a condus agresiv, el fiind cel care l-a şicanat pe şoferul maşinii Peugeot.

<iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/EAoBwCzIqxk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/qXzpX2GHgAY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> A ajuns pe prima bandă de pe celălalt sens de mers

Dar maşina condusă de Grigore a luat atât de larg virajul încât a ajuns pe prima bandă de pe celălalt sens de mers. Iată ce au spus poliţiştii: "Declaraţia martorului se potriveşte cu cercetarea de la faţa locului: cele mai multe urme ale impactului au fost găsite pe banda I de mers pe sensul Iaşi-Tg. Frumos". Deci Grigore avea o viteză foarte mare când a făcut manevra de depăşire pe linie continuă, manevră atât de agresivă încât a trecut peste două benzi de circulaţie. Concluzia poliţiştilor: "Învinuitul trebuia să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor".

Grigore se poate urca din nou la volan

Pe baza acestor date, şoferul Cosmin Grigore a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Dragoş Bobu, avocatul rudelor şoferiţei moarte, a declarat că în România sunt rare cazurile în care se dă închisoare cu executare. “Eu nu am văzut sentinţe cu executare", a spus Bobu. Acesta a înaintat recurs, fiind nemulţumit de cuantumul despăgubirilor.

O altă informaţie surprinzătoare e faptul că Grigore poate conduce din nou. Constantin Cupeţ, avocatul său, a declarat că procedura e clară: “Când sentinţa e definitivă şi irevocabilă i se anulează permisul. După un an, clientul meu poate da din nou examen pentru permis auto", a precizat Cupeţ.

Cosmin Grigore avea, în momentul producerii accidentului, o experienţă de doi ani la volan. În cazierul rutier al lui Grigore se mai aflau două abateri: în august 2008 a fost sancţionat pentru depăşirea vitezei legale cu peste 40 km/h, iar în octombrie acelaşi an a fost implicat într-un accident rutier generat de nepăstrarea distanţei de siguranţă faţă de autovehiculele din trafic. În loc de epilog

Inginerul Cosmin Grigore lucrează la firma păşcăneană Proinvest Group. Acesta nu a putut fi contactat, aflându-se în concediu pe litoral. Mama acestuia, Garofiţa Grigore a refuzat să facă orice fel de comentariu pe această temă, trântindu-ne uşa în faţă.

AUTORUL. Cosmin Grigore, filmat imediat după acccident. A omorât doi oameni, conducând ca un nebun, dar nu a suportat nicio consecinţă FOTO: NEWSPASCANI.RO

Despăgubirile primite:

  • Ivona Apetrei (fiica Gabrielei Anton) – 47.254 lei (materiale) şi 80.000 lei (morale)
  • Călin Mohiliţchi (soţul Ralucăi Mohiliţchi) – 10.000 lei (materiale) şi 50.000 lei (morale)
  • Elena Ursu (mama Ralucăi Mohiliţchi) – 80.000 lei (morale)
  • Nicolae Mugur Ursu (fratele Ralucăi Mohiliţchi) – 25.000 lei (morale)
  • Cătălin Alexandru Ursu (fratele Ralucăi Mohiliţchi) – 25.000 lei (morale)
  • Spitalul de Urgenţe – 5.697 lei (materiale)

Notă: Instanţa a obligat asiguratorul, pe Omniasig, să plătească aceste despăgubiri Cursul vieţii unei familii, schimbat în câteva secunde

La doi ani de la moartea soţiei sale, Călin Mohiliţchi spune că încă este depresiv. “Eram căsătoriţi doar de un an, dar eram împreună de 7 ani. Am fost colegi de facultate, am terminat amândoi bioinginerie medicală. Aveam planuri mari: să ne facem o casă şi să avem copii. Acum ce să fac? Să-mi fac singur dreptate nu pot", a afirmat Mohiliţchi.

Unica fiică a celeilalte victime a avut nevoie de ajutor medical specializat Gabriela Anton, cea de-a doua victimă, a murit la spital, la câteva zile după accident. Avocatul Liviu Filip a reprezentat-o în proces pe Ivona Apetrei, unica fiică a victimei. “Am înaintat şi noi recurs deoarece cuantumul despăgubirilor e mic. Fiica victimei suferă mult, a fost chiar internată la spitalul de Psihiatrie Socola. Mai mult, în urma morţii mamei sale, a rămas cu datorii la bănci", a precizat avocatul.

Despre sentinţă, Filip a spus că aşteaptă să vadă cum a motivat judecătoare. “E o soluţie la limită. În practică, în cazul unor accidente cu doi morţi, se dă o condamnare de patru ani de închisoare, dar tot cu suspendare". Şi avocatul şoferului a înaintat recurs

Constantin Cupeţ, avocatul tânărului ce a provocat accidentul, a făcut la rândul său recurs. Acesta este nemulţumit şi de condamnarea penală a clientului său, dar şi de cuantumul despăgubirilor. “Daunele stabilite sunt prea mari", a spus Cupeţ. Acţiunea vine în perspectiva în care, după pronunţarea sentinţei, asiguratorul se poate îndrepta împotriva şoferului Cosmin Grigore. REACŢIE

Măsurile trebuie să devină mai dure

Avocata Geanina Poroşnicu susţine că astfel de accidente cu circumstanţe agravante tind să devină un fenomen în România. “Rata lor devine din ce în ce mai mare. Din această cauză, directivele primite de poliţie şi parchete e să ia măsuri mai dure care să includă reţinerea sau arestul preventiv. În plus, în cazul accidentelor cu circumstanţe agravante (părăsirea locului accidentului, consumul de alcool la volan sau fără a poseda permis), cred că vor fi din ce în ce mai multe sentinţe de închisoare cu executare", a afirmat Poroşnicu.