Dezastrul s-a conturat. România, cea mai slabă participare la JO, din ultimii 64 de ani

Dezastrul s-a conturat. România, cea mai slabă participare la JO, din ultimii 64 de ani

Delegația olimpică „tricoloră” a revenit în țară cu o medalie de aur, una de argint și trei de bronz. Din 1952 nu s-a mai înregistrat un bilanț atât de subțire, la Olimpiadă.

Jocurile Olimpice găzduite de metropola braziliană Rio de Janeiro au luat sfârșit, duminică noaptea, odată cu ceremonia de închidere. Cel mai mare eveniment sportiv va fi găzduit, peste patru ani, de Tokyo, capitala Japoniei, și se anunță a fi și mai grandios decât cel recent încheiat.

Un singur „aur”

Ne puteți urmări și pe Google News

Olimpiada de la Rio va rămâne în istoria tristă a sportului românesc. Ceea ce se anticipa - dezastrul - s-a conturat în „Țara Cafelei”. Delegația „tricoloră” a numărat 96 de combatanți și 7 rezerve și a câștigat cinci medalii (aur la echipe fete- spadă, argint în proba masculină de tenis, la dublu, datorită lui Horia Tecău și Florin Mergea, bronz, grație echipajului feminin de 8+1 - canotaj, halterofilului Gabriel Sîncrăian și luptătorului Albert Saritov).

În clasamentul general, România a ocupat locul al 47-lea, iar pe prima poziție s-a clasat SUA, cu un total de 121 de distincții (46 - 37 - 38).

Declinul a început din 2000

Bilanțul este cel mai slab din ultimii 64 de ani, cu o medalie de bronz mai mult decât a câștigat România în 1952, la Helsinki (o medalie de aur, una de argint și două de bronz). Începând de la JO găzduite de Sydney - 2000, sportul olimpic autohton a înregistrat un declin crâncen, reflectat în numărul de medalii. În Australia, sportivii noștri au urcat de 26 de ori pe podium (11 - 6 - 9), la Atena, în 2004, de 19 ori (8- 5 - 6), la Beijing, în 2008, de 8 ori (4 - 1- 3), iar la Londra, în 2012, de 9 ori (2 - 5 - 2).

La Rio au fost sportivi români care au avut evoluții dezastruoase. La triplusalt, atletul Marian Oprea n-a reușit, din trei încercări, să aibă o săritură măsurabilă. La maraton, Elena Cîrlan a abandonat înainte de jumătatea cursei, iar Paula Todoran s-a clasat pe locul 101. Naționala feminină de handbal n-a putut să treacă de grupe, iar atleta Florina Pierdevară a terminat cursa de 800 de metri cu al 500-lea timp.

Foto: Albert Saritov

Cecenul care a plâns și a râs pentru România

O surpriză plăcută a fost Albert Saritov (foto), cel care a adus o medalie de bronz României, în ultima zi a JO. Cecenul a fost primul străin naturalizat care a evoluat la Olimpiadă pentru țara noastră și a urcat pe treapta a treia a podiumului la lupte libere. Saritov a fost convins să concureze pentru delegația „tricoloră” și a acceptat, penru că în lotul de lupte al Rusiei nu avea loc. „Cu un ochi râd, pentur că am laut medalie de bronz, cu unul plâng, pentru că eu mi-am dorit să câștig aurul”, a spus Saritov.