Poluarea masivă de la Borşa e trecută sub tăcere în comunicatele oficiale, profitându-se de faptul că presa şi înalţii demnitari privesc doar spre Moldova.
În timp ce toţi oamenii politici şi reprezentanţii televiziunilor centrale sunt concentraţi în Moldova, corespondenţii EVZ au descoperit ravagiile, dar şi poluarea masivă din Maramureş, ascunsă de autorităţi în comunicatele oficiale. Autorităţile omit, ONG-urile reclamă
Instituţia prefectului din Maramureş a transmis ieri valoarea pagubelor, de 143 de milioane de lei, însă a uitat să menţioneze deversările de steril de la Borşa, unde iazul a fost spart. În plus, Direcţia Someş - Tisa a Apelor Române transmitea luni că nu mai e pericol de poluare, în vreme ce marţi apele cu steril curgeau în continuare pe sub ochii celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi a observatorilor maghiari.
Deşi sterilul curgea în Cisla, apoi în Vişeu şi Tisa, Iuliu Syekely, director al SGA Maramureş spunea miercuri, cu nonşalanţă, că breşa a fost închisă.
Dacă autorităţile ignoră cu nonşalanţă riscul unei poluări masive, 45 de organizaţii de mediu din România, Ucraina, Slovacia şi Ungaria au trimis ieri o scrisoare deschisă către guvernele ţărilor lor. Acestea atrag atenţia că autorităţile de mediu maghiare au înregistrat duminică poluare în probele colectate la Tivadar, la graniţa între Ungaria şi Ucraina.
Este vorba de 8 milioane de metri cubi de deşeuri şi metale grele. De amintit că, în 2000, accidentul de la Baia Borşa şi Baia Mare, cauzat tot de ploi abundente, a dus la deversarea a 100.000 de tone de apă contaminată în Tisa şi apoi în Dunăre.
Morţii nerevendicaţi, în aşteptarea unei slujbe creştineşti
În comuna Poienile de sub Munte, apele râului Ruscova au dezgropat mai multe schelete dintr-un cimitir vechi. Morţii nerevendicaţi de la Casa de bătrâni - Centrul de îngrijire din Poieni erau cei care fuseseră îngropaţi aici în ultimii ani. „Am adunat patru cranii şi mai multe oase de la mâini şi picioare. Am chemat poliţia şi procuratura. Le-am dat preotului, urmează să facem cât de repede o slujbă şi să le îngropăm înapoi“, spune viceprimarul Ioan Holdiş.
În plus, drumul judeţean de acces spre această comună este rupt şi acum se circulă pe terasamentul unei căi ferate dezafectate. Cătunele Cvaşniţa şi Bardiu, cu un total de 900 de locuitori, sunt izolate. „Nu am primit nimic de la judeţ. Avem două utilaje de la o firmă ce făcea lucrări SAPARD aici, lumea ne sare în cap că nu deschidem accesul. De sâmbătă, încă nu avem curent şi ni s-a spus că nu vom avea repede. Am primit 20 de baxuri de apă, pentru 10.000 de locuitori“, se plânge viceprimarul comunei, Ioan Holdiş. Calea ferată dintre oraşele Borşa şi Sighetul Marmaţ iei şi cea de pe Vaser sunt suspendate în mai mult de zece locuri. Pitoreasca zonă turistică este total izolată, autorităţile au decis chiar să închidă Valea Vaserului.
„Pagubele noastre sunt de peste 9 miliarde de lei la Poieni şi 60 miliarde de lei pe Vaser. E calamitată întreaga cale ferată îngustă, pe 3-4 kilometri trebuie refăcut terasamentul. Avem 100.000 de metri cubi de lemn de exploatat indisponibilizaţi, sper să putem intra în zonele acelea până la sfârşitul anului“, explică Directorul Direcţiei Silvice Maramureş, Pavel Horj.
POLUARE. Breşa din iazul de la Borşa a lăsat să ajungă tone de steril până în Tisa PAGUBE. Numeroase case şi pensiuni turistice de pe Valea Vaserului au fost distruse