Evenimentul Zilei > Economie > Dezastru pentru șoferii români. Decizia vine de la UE și lovește fără milă!
Dezastru pentru șoferii români. Decizia vine de la UE și lovește fără milă!

Dezastru pentru șoferii români. Decizia vine de la UE și lovește fără milă!

Prețurile motorinei și ale benzinei se vor majora în următoarea perioadă.

Deplasarea cu mașina ar urmă să devină un lux pentru mulți români,  se estimează că vor avea loc creșteri ale prețului motorinei și benzinei. Acest lucru se va întâmpla ca urmare a politicii Comisiei Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Reducerea va fi cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile înregistrate în anul 1990.

Care vor fi propunerile legislative

„Comisia a definit propunerile legislative care urmează să fie prezentate până în iunie 2021 pentru a pune în aplicare noul obiectiv. Inclusiv revizuirea și extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisi, adaptarea Regulamentului privind partajarea eforturilor și a cadrului privind emisiile aferente exploatării terenurilor, consolidarea eficienței energetice și a politicilor în materie de energie din surse regenerabile și consolidarea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele rutiere”, se precizează într-un comunicat al Executivului Comunitar.

Cu cât se va scumpi litrul de carburant

Conform specialiştilor, șoferii vor fi obligați să scoată din buzunar cu aproximativ 60 de bani în plus pe litrul de carburant. Noile practici vor determina companiile petroliere să plătească certificate de carbon pentru carburanții produși și vânduți în piață, atât transportatorilor de mărfuri cât și șoferilor de autoturisme.

 


Economia românească se prăbușește! Consumul de carburanți a scăzut cu 50 la sută

Măsurile de relaxare îi ard la buzunare pe români. Prețurile, în creștere alarmantă


Creşterea este explicată prin faptul că preţul carbonului va ajunge la 50 de euro pe tonă, de la 25 de euro cât este acum. Acest lucru înseamnă o scumpire a carburanţilor cu aproximativ 60 de bani pe litru.

Scumpirea carburanților are loc după un timp în care România a înregistrat cel mai mic preţ din ultimii zece ani pentru benzină din cauza pandemiei de coronavirus. Pandemia a afectat şi domeniul petrolier. În luna aprilie, cea mai ieftină benzină s-a putut achiziționa cu 4,13 lei /litrul. Cea mai ieftină motorină s-a vândut cu 4,15 lei/litru, potrivit cancan.ro.