Dezastru pentru producția de rapiță. Vom produce sub o treime față de anul trecut

Dezastru pentru producția de rapiță. Vom produce sub o treime față de anul trecut

Fermierii români ar putea recolta în acest an 180.000 de tone de rapiţă, mai puţin de o treime faţă de cele 670.000 de tone recoltate anul trecut, estimează firma germană de cercetare de piaţă Oil World, transmite Bloomberg.

Potrivit unui raport elaborat de analiştii Oil World, producţia de rapiţă a Uniunii Europene va scădea cu 3,3% în 2012 comparativ cu 2011, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, după ce temperaturile scăzute au afectat culturile agricole.

Oil World estimează că în 2012 producţia de rapiţă a UE va scădea la 18,5 milioane tone, de la 19,1 milioane tone anul trecut. În mod normal, UE este responsabilă pentru aproximativ o treime din producţia mondială de rapiţă, care, potrivit U.S. Department of Agriculture, se ridică la 60 milioane tone.

Condiții meteo nefavorabile

Ne puteți urmări și pe Google News

"În acest an pentru unele părţi ale Uniunii Europene se prognozează un dezastru pentru producţia de rapiţă. Temperaturile scăzute din timpul iernii s-au adăugat condiţiilor nefavorabile din toamna trecută când suprafaţă însămânţată cu rapiţă s-a diminuat în urma vremii secetoase care a afectat germinarea culturilor", susţin analiştii de la Oil World.

În Franţa, cel mai mare producător de rapiţă din UE, producţia ar putea scădea până la 5,2 milioane tone, de la 5,35 milioane tone în 2011. În România, producţia va scădea la 180.000 de tone, de la 670.000 de tone anul trecut, în timp ce producţia Bulgariei se va reduce la jumătate până la 270.000 de tone, de la 520.000 de tone anul trecut.

350.000 hectare de culturi, distruse de iarnă Recent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a informat că aproximativ 350.000 hectare de culturi agricole au fost distruse în iarnă, iar rapiţa este afectată pe 77% din suprafaţă.

"Apreciem că suprafaţa de grâu rămasă în cultură, de circa 1,9 milioane hectare, va asigura o producţie totală care va acoperi necesarul de consum al României dar şi unele disponibilităţi pentru export. În ceea ce priveşte cultura de rapiţă, aceasta a fost calamitată în proporţie de circa 77%, rămânând în cultură aproximativ 85.000 hectare. Micile suprafeţe semănate cu rapiţă de primăvară nu le vor compensa însă pe cele distruse din iarnă, cultivatorii orientându-se către alte culturi de primăvară", menţionează specialiştii MADR.