Evenimentul Zilei > Economie > Dezastru pentru IMM-uri. Doar 13% dintre antreprenori mai sunt optimiști…
Dezastru pentru IMM-uri. Doar 13% dintre antreprenori mai sunt optimiști…

Dezastru pentru IMM-uri. Doar 13% dintre antreprenori mai sunt optimiști…

O analiză de piață realizată de UniCredit Bank ar trebui să îngrijoreze actuala clasă politică.

Barometrul Minților Creative arată că aproape nouă din zece antreprenori români din sectorul IMM cred că în România avem un context economic deloc „prielnic pentru business”.

Concret, arată Digi 24, doar 13% dintre antreprenorii din IMM chestionați pe această temă consideră că avem un context economic favorabil afacerilor. Și, pe același trend, numai 15% dintre cei care au răspuns la întrebări iau în considerare extinderea afacerilor în 2020!

Acum doi ani, Barometrul Minților Creative arăta că 45% dintre antreprenori plănuiau să își dezvolte business-ul! Între timp, doar o treime (33%) dintre micro-întreprinderile românești supuse analizei de piață au crescut în ultimele 12 luni, iar aproape jumătate (48%) au stagnat.

O micro-întreprindere este acea companie care are sub 10 angajați și o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro (sau echivalentul în lei).

Creșterea salariului minim a avut efect negativ asupra IMM-urilor. La momentul anunțului făcut de fostul Guvern Dăncilă, 75% dintre firmele chestionate de Consiliul IMM se așteptau să aibă dificultăți cauzate de creșterile salariale, în timp ce 50% dintre societăți se pregăteau să concedieze până la 5 angajați. Reamintim că fostul Cabinet Dăncilă a mărit salariul minim la 2350 de lei pentru cei cu studii superioare și la 3.000 de lei pentru lucrătorii din sectorul construcțiilor.