DEZASTRU în cea mai MISTERIOASĂ pădure din lume. Conflict URIAŞ între ecologişti şi proprietari. Care este reacţia autorităţilor
- Lucian Ionescu
- 18 februarie 2019, 12:48
Una dintre cele mai frumoase păduri din România, Pădurea Baciului din Cluj este acum pe cale de a deveni doar amintire. Mai multe hectare au fost deja tăiate. Dacă tăierile de copaci continuă, Poiana Rotundă de aici ar putea deveni însă şi ea doar o legendă. Pădurea Hoia-Baciu este cunoscută datorită fenomenelor paranormale descrise de unii vizitatori, care au inclus-o în topurile locurilor bântuite.
După ce, în noiembrie 2018, s-a tras un semnal de alarmă privind tăierile de arbori, În mijlocul Poienii Rotunde, vestita zonă neîmpădurită, a fost construit, ilegal, un drum forestier, potrivit monitorulcj.ro
„An nou, probleme vechi! Deși am semnalat și la finalul lui 2018 dezastrul din Pădurea Hoia-Baciu, autoritățile n-au reacționat cu nimic. Ba mai mult, cei care taie copacii din recunoscuta pădure s-au întors nestingheriți la muncă. Se taie în neștire, ba chiar s-a făcut un drum forestier ilegal prin mijlocul Poienii Rotunde, loc pe care-l vizitează mii de turiști anual în căutarea experiențelor paranormale. Am sesizat și în trecut autoritățile, o vom face din nou, dar avem nevoie de sprijinul tuturor pentru a arăta masacrul din pădure”, se arată pe pagina de Facebook a proiectului „The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend?”.
Pădurea Hoia-Baciu, care se află sub ocrotirea Ocolului Silvic Cluj, este situată pe raza administrativă a comunei Baciu, explică primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Edilul dezvăluia că, în toamna anului trecut, a fost aprobată o rundă de tăieri, fapt confirmat și de șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie. Acesta din urmă a mărturisit că haosul ecologic a fost stârnit de proprietarii neglijenți, care și-au transportat lemnele într-un mod bezmetic.
„Din verificările făcute am aflat că Pădurea Hoia-Baciu se află pe raza teritorială administrativă a comunei Baciu și în proprietatea unor persoane fizice din comună, respectiv a Consiliul Județean Cluj. În octombrie au fost aprobate tăieri de 147 mc de către Ocolul Silvic Cluj, copaci uscați și în curs de uscare. La Poliția Baciu și la IPJ Cluj nu sunt reclamații și nici nu s-au constatat tăieri ilegale”, declara, în noiembrie, Emil Boc.
Mai multe părţi din pădure au fost retrocedate, iar proprietarii au intrat cu topoarele şi au tăiat sute de arbori. Ca să înceapă defrişarea, ar fi primit aviz de la Direcţia Silvică după ce au apelat la o prevedere din codul silvic, care le-ar da dreptul să scoată de pe fiecare hectar, câte cinci metri cubi de lemn. Directorul instituţiei, Dorel Oroș, a fost de acord ca 30 de proprietari de pădure să transforme în lemn de foc pe puţin 1.000 de copaci. Explicaţiile lui sunt revoltătoare.
Voluntarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt însă de altă părere.“Legea nu îi obligă, legea care trebuie pusă în vigoare este Codul Silvic. Iar Codul Silvic presupune o gestionare durabilă a oricărei păduri, iar acele acţiuni nu vizează continuarea pădurii”, a declarat Horea Emil Petrehus, şeful corpului de voluntari Garda Națională de Mediu.
Cu o întindere de 300 de hectare, Hoia-Baciu este considerată de pasionaţii de paranormal un Triunghi al Bermudelor din România. Ca să stopeze dezastrul, voluntarii de mediu cer includerea pădurii într-o zonă protejat.