Ne paște un alt DEZASTRU, legat de FARMACII de data aceasta
- Andrei Vi şan
- 4 septembrie 2017, 20:37
Peste jumătate dintre farmacii riscă să se închidă deoarece nu se poată conforma normelor de autorizare şi funcţionare propuse de Ministerul Sănătăţii, imediat după intrarea în vigoare a acestora, a estimat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisada.
În cadrul unei dezbateri organizate la sediul Ministerului Sănătăţii pe marginea proiectului de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 962/2009 pentru aprobarea normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor şi drogheriilor, reprezentanţii farmaciştilor au atras atenţia asupra modificărilor de norme referitoare la spaţiu, în speţă la obligativitatea existenţei unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare.
"Ca să pot să creez un spaţiu nou trebuie să iau de undeva, pentru că nu pot să construiesc deasupra farmaciei. Normele de compartimentare a unui spaţiu care deja există nu se pot modifica din mers. Se doreşte aplicarea lor? Da, să se aplice de acum încolo, la autorizări. (...) Aveţi în vedere că modificarea aceasta de spaţiu pe care o impune Ministerul Sănătăţii... la două constatări de neregularitate - ar însemna să se suspende autorizaţia. Îmi fac o idee aproximativă: eu zic că mai mult de jumătate din farmaciile din ţară nu au cum, în secunda doi, să se conformeze acestor norme", a precizat Prisada, într-o declaraţie acordată presei.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Braşov, Mirela Zamfirescu, a declarat că în cadrul farmaciilor deja autorizate, compartimentarea a fost făcută, iar crearea unui loc special pentru vestiar ar presupune investiţii, greu de suportat pentru o unitate din mediul rural. În plus, există farmacii cu un singur angajat, în cazul cărora nu se justifică amenajarea unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare.
"Eu funcţionez ca şi farmacie din 2003, după normele intrate în vigoare atunci. Acum, conform art. 20, al. g. - vestiarul trebuie să fie încăpere de sine stătătoare, iar aceasta este considerată deficienţă critică. La două controale ale DSP-ului, farmacia mea trebuie închisă. (...) Nu este corect. Aceste norme nu trebuie aplicate retroactiv", a spus ea.
Răzvan Prisada a explicat că un alt motiv de nemulţumire constă în mutarea inspecţiilor de autorizare şi supraveghere a funcţionării farmaciilor de la Direcţia Farmaceutică şi Dispozitive Medicale (din cadrul Ministerului Sănătăţii) la direcţiile de sănătate publică judeţene.