Se pare că în 2020 omenirea se va confrunta cu provocarea supremă. Nu este vorba de un război nuclear sau de un atac terorist, ci de erupţia unui supervulcan uriaş care fierbe sub Parcul Naţional Yellowstone. Acest documentar captivant, bazat pe fapte ştiinţifice reale, explorează impactul ecologic, politic, economic şi social al unui astfel de cataclism.
După ce urmăresc evenimentele premergătoare dezastrului şi devastatorul punct culminant, telespectatorii sunt proiectaţi în lumea post-apocaliptică ce urmează după erupţie. Ştirile locale, imaginile surprinse cu camerele de amatori sau de camerele de supraveghere şi imaginile de arhivă sunt simulate în detaliu, iar dramele umane conferă emoţie scenariului, transformând documentarul într- o experienţă de neuitat.
Pe Terra există 40 de astfel de vulcani. Aproape toţi sunt stinşi, cu excepţia unuia: Yellowstone. Recent, oamenii de ştiinţă l-au declarat "o mare ameninţare", după ce în ultimii ani au avut loc mai multe cutremure mici, care indică activitatea magmei. De asemenea, pământul din jurul vulcanului s-a ridicat cu 7,6 cm. În primul episod, ne concentrăm asupra dilemei cu care se confruntă echipa ştiinţifică de la Yellowstone, condusă de profesorul Rick Lieberman, care are misiunea de a monitoriza supervulcanul.
Avertismente venite din adâncuri
Primele semne îngrijorătoare au apărut în vara lui 2003, când o anumită zonă din parc a fost închisă pentru vizitatori. Motivul a fost creşterea activităţii termale şi a temperaturilor la nivelul solului. Dacă supervulcanul din Yellowstone ar erupe, ar distruge orice formă de viaţă pe o rază de 1.000 km.
Pe o suprafaţă de 1.500 km cenuşa ar acoperi solul într- un strat de până la trei metri şi ar distruge cele mai fertile terenuri din Statele Unite. Acest supervulcan a erupt doar de trei ori în ultimii 2,1 milioane de ani, cantitatea de magmă eliminată fiind, în total, de aproape 4.000 de km cubi.
Ultima erupţie în Yellowstone a avut loc în urmă cu aproximativ 640.000 de ani în urmă, formând o depresiune vulcanică de 72 km lungime şi 55 km lăţime.