Evenimentul Zilei > International > Dezastru la reconcilierea SUA -China? Acuzațiile vestesc nenorocirea
Dezastru la reconcilierea SUA -China? Acuzațiile vestesc nenorocirea

Dezastru la reconcilierea SUA -China? Acuzațiile vestesc nenorocirea

Întâlnirea din Alaska dintre înalții reprezentanți ai SUA și Chinei a început prost. Cele două părți au folosit vorbe grele pentru a se acuza reciproc.

Dezastru la reconclierea SUA -China?  Marea întâlnire din Alaska a început cu stângul. Reuniunea la nivel înalt între oficialii chinezi și reprezentanții noii Administrații Biden a început joi într-o atmosferă tensionată.
Americanii acuză China că amenință stabilitatea mondială. La rândul lor, oficialii chinezi susțin că America este se prezintă în mod ipocrit drept o campioană a drepturilor omului.

Dezastru la reconclierea SUA -China?

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul de stat Antony Blinken se află la Anchorage, în Alaska, pentru o întâlnire extrem de importantă. La reuniune, chinezii sunt reprezentați și ei de doi diplomați de vârf Yang Jiechi și Wang Yi.


Noua ordine mondială.Cuvintele mamă și tată trebuie să dispară


Cele două țări sunt în conflict cu multe probleme, de la atacurile cibernetice la comerț.

Relația s-a înrăutățit constant sub fostul președinte Donald Trump, care ad eclanșat un război comercial la Beijing.

Administrația Biden a adoptat o abordare sombră față de Beijing,

Administrația Biden consideră guvernul comunist e la Beijing drept principalul rival geopolitic al Americii.

Până în prezent, noua administrație nu a modificat sancțiunile și tarifelor impuse de Trump.

Biden a anunțat. însă, că dorește să colaboreze cu China în ceea ce privește provocările comune, cum ar fi schimbările climatice.

Dezastru la reconclierea SUA -China? Acuzații reciproce și vorbe grele

„Nu căutăm conflicte, dar ne vom ridica întotdeauna pentru a apăra principiile noastre, pe oamenii noștri și pe aliați”, a declarat Sullivan la începutul primei întâlniri.

Blinken a spus că SUA nu vor înceta să tragă la răspundere China pentru acțiunile sale în locuri precum Hong Kong, unde Beijingul a reprimat democrația.


Kim Jong-un dă drumul la artificii! Strategia machiavelică a nord coreenilor!


Secretarul de stat american a vorbit și despre constrângerea economică exercitată de chinezi asupra alor țări.  Mai mult, Blinken s-a referit și la genocidul împotriva musulmanilor uighuri din regiunea chineză Xinjiang.

Beijingul a cerut adesea SUA să elimine astfel de „probleme interne” de pe agenda discuțiilor.

Blinken a afirmat, însă, că aceste acțiuni chineze „amenință ordinea bazată pe reguli care menține stabilitatea globală. De aceea nu sunt numai probleme interne. ”

Fără această ordine bazată pe reguli, ar fi o „lume mult mai violentă și instabilă”, a spus Blinken, potrivit CNN.

Dezastru la reconclierea SUA -China? Chinezii îi aduc pe afro-americani în discuție

În replică, Yang a acuzat Statele Unite de ipocrizie. El a spus că Statele Unite își folosesc puterea financiară și militară pentru a intimida alte țări. El a mai spus că America are propria sa lungă istorie a problemelor legate de drepturile omului, susținând că afro-americanii sunt „maltratați” în Statele Unite.

Astfel de „prezentări diplomatice exagerate se adresează adesea unui public intern”, a comentat un oficial american. El a spus. însă, că SUA intenționează „să transmită delegației chineze în timpul reuniunii aceleași mesaje pe care le-am transmis în mod constant în public”.

„Delegația chineză, pe de altă parte, pare să fi ajuns intenționată să se bucure de spectacol, concentrându-se pe teatrul public și pe scenele dramatice pe fond”, a conchis reprezentantul SUA.

Eevenimentul din Alaska, care va consta în cel puțin trei sesiuni în zilele de joi și vineri, a fost vîzut de Beijing ca un prim pas spre un dialog strategic mai lung între cele două țări.
SUA a descris întrunirea ca o încercare „unică” de a transmite frustrările americane față de Beijing și de a-și forma o idee clară despre poziția liderilor chinezi în diferite domenii aflate în dispută.
.

Cu toate acestea, oficialii americani spun că se gândesc să revizuiască aspecte ale politicii SUA privind China și intenționează să continue consultarea cu țăile aliate și partenere în această privință, scrie site-ul Politico.

Noua ordine mondială! Cuvintele mamă și tată trebuie să dispară