DEZASTRU ECOLOGIC în Germania? TURBINELE EOLIENE dezafectate lasă în urmă TONE de DEȘEURI

DEZASTRU ECOLOGIC în Germania? TURBINELE EOLIENE dezafectate lasă în urmă TONE de DEȘEURI

Mai multe turbine eoliene din Germania se apropie de sfârșitul funcționării lor. Nu neapărat pentru că ar fi devenit învechite sau s-ar fi stricat, dar pentru că subvențiile care le țin în viață sunt pe punctul de a expira. Problemele care apar după aceea sunt imense.

Operatorii de parcuri eoliene din Germania se gândesc serios la varianta de a livra resturile turbinelor către țări din lumea a treia, lăsând deșeuri de beton în urmă, în contextul în care multe dintre subvențiile acordate pentru turbinele mai vechi este pe punctul de a expira, iar mii de alte structuri ar putea fi dezafectate, din cauza lipsei de profit, scrie site-ul Climate Dispatch.

 

În prezent, există aproape 29.000 de turbine eoliene în Germania, care au produs, anul trecut, aproape 16% din totalul de energie necesare pentru Germania. Finanțarea pentru mii de turbine, care asigură acoperirea tarifelor pentru operatorii care aduc energie electrică pentru 20 de ani, se termină în 2020, conform cotidianului elvețian Basler Zeitung, citat de sursa anterioară.

În clar, finanțarea acordată prin Actul German pentru Energie Regenerabilă (German Renewable Energy Act) pentru 5.700 de uzine cu capacitate de 4.500 de megawați (MW) expiră, iar, în următorii ani, același lucru va fi valabil și pentru turbinele cu capacitate mai mică, conform jurnaliștilor elvețieni.

Deși aparatele care nu vor mai funcționa pot fi vândute spre țări din Africa de Nord sau, în unele cazuri, și spre Europa de Est, cererea scade vertiginos, iar reciclarea acestor construcfții masive pune o problemă foarte mare statului, spune directorul celei mai mari companii de colectare de deșeuri din Germania. Corpul centralei eoliene, făcute din oțel, sau țevile de cupru pot fi reciclate foarte ușor, dar paletele rotorului, construite dintr-o combinație de sticlă și fibră de carbon.

Din 2021, mai mult de 16.000 de tone de materiale nereciclabile ar putea invada, astfel, Germania, scrie cotidianul din Elveția.