În Republica Moldova se schimbă condițiile în care deținuții ce sunt grav bolnavi vor fi examinați de medici.
Executivul de la Chișinău a aprobat Regulamentul ce face referire la procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi, pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Decizia a fost luată în contextul în care, în ultimii cinci ani, conform datelor oficiale, s-a constatat că mai mult de jumătate din condamnații examinați au decedat în așteptarea unei decizii.
Noi condiții de examinare medicală pentru condamnați grav bolnavi din Republica Moldova
După cum se specifică în respectivul document, vor fi simplificate procedurile de constatare şi gestionare a cazurilor noi de boli grave sau care s-au agravat în timp și se oferă deținuților posibilitatea de a urma un tratament complex într-o instituție medicală civilă sau acasă, atunci când starea lor împiedică executarea pedepsei sau arestul preventiv. În acest sens, a fost exclusă dublarea comisiilor cu drept de decizie asupra prezentării pentru liberare, acest drept fiind atribuit exclusiv Consiliului la nivel de spital penitenciar.
Pe de altă parte, a fost actualizată lista bolilor grave, care împiedică aflarea persoanelor în detenție, printre care tuberculoza, boli ale sistemului endocrin, afecțiuni respiratorii grave și altele. La fel, au fost reevaluate gradele de gravitate a unor boli.
Bilanț îngrijorător în ultimii ani
De asemenea, guvernanții au mai specificat că îmbunătățirea cadrului legal este necesară în contextul în care, în ultimii cinci ani, s-a constatat că mai mult de jumătate din condamnații examinați au decedat în așteptarea unei decizii, după cum notează voceabasarabiei.md.
În altă ordine de idei, ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat deficiențe legate de asistența medicală psihiatrică în sistemul penitenciar din Republica Moldova. Marți, Curtea de la Strasbourg a pronunțat hotărârea în cauza Nițu v. Republica Moldova referitoare la deteriorarea sănătății mintale a reclamantului, tratat necorespunzător, în penitenciarele statului.
CEDO a ajuns la concluzia că a fost încălcat articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind tratamentul inuman și degradant al reclamantului.