Deținătorii de criptomonede vor putea fi identificați rapid. Poliția cumpără un soft special

Sursa: Pixabay

Reprezentanții IGPR afirmă că softul va fi extrem de util în lupta împotriva criminalității informatice, care aduce mari prejudicii materiale, dar afectează și imaginea României.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) vrea să cumpere un soft cu ajutorul căruia să poate identifica fiecare deținător de portofel electronic. Noua tehnologie va putea monitoriza tranzacțiile de criptomonede și ar ajuta în lupta împotriva criminalității informatice.

Potrivit anunțului de licitație postat pe SICAP, valoarea contractului se ridică la 1,6 milioane de lei. În acești bani intră atât cumpărarea softului, cât și instruirea de personal specializat.

Achiziția se încadrează în proiectul „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale” finanțat de UE și include un set de 6 programe de monitorizare și un kit de training. Ofertele pot fi depuse până în 22 martie. Vor avea puntaj mai mare companiile care oferă un preț bun, dar și o durată cât mai mare a licenței de operare pentru soft (cel puțin doi ani).

Afectează imaginea României

Reprezentanții IGPR spun că pe lângă prejudiciile materiale pe care le aduce criminalitatea informatică, aceasta poate afecta grav și imaginea României peste hotare.

„Din punctul de vedere al tendințelor, criminalitatea infonnatică produsă în România afectează, pe lângă instituțiile financiare, sistemele informatice și imaginea României pe plan extern. Astfel, este necesar a se realiza o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen la nivel național pentru a cunoaște factorii generatori de criminalitate informatică și a reduce impactul acestuia. Achiziționarea produselor care fac obiectul prezentului caiet de sarcini a fost detenninată de nevoia respectării activităților de implementare a proiectului.

Prezentul proiect va ajuta autoritățile din România să creeze infrastructura necesară în vederea creșterii capacității de coordonare a eforturilor naționale pentru combaterea criminalității organizate, având în vedere faptul că România a obținut deja rezultate evidențe și considerabile în domeniul luptei împotriva criminalității informatice”, motivează Poliția această achiziție, scrie economedia.ro.

Ce poate face softul

Potrivit datelor tehnice ale soft-ului pe care intenționează să îl achiziționeze Poliția Română, acesta are multiple utilizări printre care:

Va putea verifica legăturile dintre tranzacțiile cu criptomonede;

Va putea urmări și verifica fluxurile monetare în cadrul blockchain-urilor;

Orice deținător de portofel electonic va putea fi identificat pe baza adresei tranzacției cu criptomonede;

Poate scana automat mai mult de 1.000 forumuri, aplicații media și site-uri darknet;

Utilizatorii pot viziualiza și crea rapoarte cu fluxurile de criptomonede;

Se pot accesa informațiile contextuale open source (OSINT) de pe diverse site-uri web;

Permite un număr nelimitat de investigații.