Detaliul care schimbă viața unui bebeluș născut prin cezariană față de unul născut normal. Cercetătorii de la Universitatea Alberta, Canada, au descoperit că pe măsură ce micuții înaintează în vârstă prezintă un risc sporit de afecţiuni, printre care astm şi diabetul de tip 1.
Potrivit descoperă.ro, specialiștii au descoperit ca bacteriile din intestine joacă un rol important în organism. Ei spun că diferenţele între bacteriile aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi prin cezariană şi cele aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi natural pot avea, de-a lungul întregii vieţi, consecinţe asupra sănătăţii copiilor.
Intestinul adulților este populat de miliarde de bacterii „prietenoase” care ajută în procesul de digestie şi care ne protejează de patogeni, însă nou-născuţii nu au aceşti microbi. Prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul vaginal al mamei sale. Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghiţite. Așadar, bebeluşul obţine alte bacterii de la mama sa în urma alăptării. Intestinul copilului este populat cu bacterii benefice în dezvoltarea sistemului imunitar.
Un copil născut prin cezariană pierde această „scufundare” iniţială în bacterii. Mai mult, femeile care nasc prin cezariană tind să amâne alăptarea, iar de obicei doctorii le prescriu antibiotice pentru a preveni infecţiile în zona inciziei.
Experţii presupun că bebeluşii născuţi prin cezariană sunt colonizaţi de alte tipuri de bacterii decât ceilalţi nou-născuţi.
Pentru acest studiu, cercetătorii au examinat mostre de scaun de la 24 de bebeluşi sănătoşi, mostrele fiind colectate la vârsta de 4 luni.