Evenimentul Zilei > Justitie > Detalii ULUITOARE despre TRENUL CONTRABANDIȘTILOR. Cum furnizează „Prietenia” țigări în toată țara. Amănunte ȘOCANTE dezvăluite de un polițist la „Telefonul de la ora 9.00”
Detalii ULUITOARE despre TRENUL CONTRABANDIȘTILOR. Cum furnizează „Prietenia” țigări în toată țara. Amănunte ȘOCANTE dezvăluite de un polițist la „Telefonul de la ora 9.00”

Detalii ULUITOARE despre TRENUL CONTRABANDIȘTILOR. Cum furnizează „Prietenia” țigări în toată țara. Amănunte ȘOCANTE dezvăluite de un polițist la „Telefonul de la ora 9.00”

Trenul „Prietenia”, care leagă Chișinăul de București, a fost ținta unei operațiuni de amploare a polițiștilor de la IPJ Ilfov. Contrabandiștii sunt chiar angajații căilor ferate din Republica Moldova care primesc comenzi de la traficanții din România și aruncă, în locuri bine stabilite, saci cu țigări în toate județele de la intrarea în țară și până în București. Detalii uluitoare despre operațiunea oamenilor legii ne-a oferit Dragoș Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov.

EVZ: Polițiștii de la IPJ Ilfov au prins în flagrant patru angajați ai căilor ferate din Republica Moldova și au descoperit o cantitate mare de țigări de contrabandă în trenulPrietenia”. Au mai fost acțiuni care au vizat garnitura care circulă pe ruta Chișinău-București?

Dragoș Ciprian Romanescu: Astfel de cazuri au mai fost înregistrate de-a lungul timpului. Ca și polițisrt care a lucrat la Serviciul Economic am participat la alte două acțiuni, în anii 2014 și 2017. În cazul de astăzi, polițiștii de la IPJ Ilfov aveau, deja, un dosar în lucru, pe baza unor informații deținute anterior. Colegii mei s-au urcat în trenul „Prietenia”, pe traseu și au prins în flagrant patru lucrători din tren. Ca metodă de lucru vă pot spune că, odată ce trec granița, lucrătorii de la căile ferate din moldova scot țigările  ascunse în spații bine camuflate, în toalete și în alte locuri știute de ei, le pun în saci și, pe traseu, le aruncă acolo unde au stabilit cu complicii lor din România.

EVZ: Să înțelegem că trenul „alimentează” mai multe rețele din diferite județe din țară?

Dragoș Ciprian Romanescu: Da. În diferite localități din județele străbătute de trenul internațional există puncte unde sunt aruncați sacii cu țigări de contrabandă. Se ia legătura cu complicii din România și stabilesc locațiile. Acolo, comercianții români preiau marfa.  Problema este că pentru țigările din Republica Moldova nu se plătesc accize și sunt, evident, mult mai ieftine. Comercianții de țigarete pe piața neagră din România, iau legătura cu angajații trenului cărora le cer să le cumpere cantități mari de țigări să le aducă în țara noastră.  Complici sunt și conductorii de tren în aceste cazuri care încetinesc în locurile prestabilite cu complicii din România. Până la destinație, în București, o bună parte dintre țigări sunt furnizate, din mers, pe fereastra trenului. În Capitală, angajații căilor ferate din Republica Moldova se întâlnesc cu cei care au preluat marfa de contrabandă, în diferite locații, precum Carrefor, de exemplu, unde sunt plătiți și primesc alte comenzi.

EVZ: În cazul de azi dimineață, câte țigări ați descoperit?

Dragoș Ciprian Romanescu: Peste 100.000 de țigarete. Dar este o operațiune în derulare deoarece trenul are 12 vagoane și percheziția lui nu este ușoară. În plus, trebuie să ținem cont de complexitatea cazului. Fiind vorba de un tren internațional, polițiștii au lucrat în baza unui mandat emis de procuror după o muncă de documentare și analiză a probelor asiduă.

EVZ: Vă mulțumim!

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: