Detalii necunoscute despre mama lui Mihai Eminescu. Avea sânge de cazac

Sursa foto: Wikipedia

Mama lui Mihai Eminescu, Raluca Eminovici, născută Rareșa Iurașcu, avea sânge de cazac și a suferit în căsnicie din cauza soţului violent.

Mama lui Mihai Eminescu a fost nefericită în căsnicie. Poetul Mihai Eminescu a avut o afecțiune aparte pentru mama sa, Raluca Eminovici, născută Iurașcu. De la ea ar fi moștenit firea visătoare, dar și spiritul religios. Ea a fost o femeie evlavioasă, dar a dus o viață de coșmar alături de tatăl lui Eminescu, îndurând umilințe și violență, scrie adevărul.ro.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în târgul Botoșaniului, în centrul comercial de atunci al orașului, într-o casă închiriată, nu departe de biserica Uspenia, ctitorie a Doamnei Elena Rareș.

Poetul făcea parte din familia căminarului Gheorghe Eminovici. El era dregător însărcinat cu strângerea unor dări pentru domnie, dar și cu administrarea diferitelor moșii ale marilor boieri. Poetul nu a nutrit o afecțiune aparte pentru tatăl său. Din contră, nu i-ar fi iertat comportamentul despotic. Mihai Eminescu era deosebit de atașat de mama sa, Raluca Eminovici.

Deși este un personaj puțin cunoscut publicului larg, Raluca Eminovici, născută Iurașcu, ar fi avut o influență decisivă în ceea ce privește talentul literar alpoetului. La fel şi pentru aplecarea sa către contemplație, visare, poezie.

Soarta mamei sale l-ar fi afectat profund, mai ales că Raluca ar fi dus o viață foarte grea, alături de soțul ei, Gheorghe Eminovici, spun o serie de specialiști.

Mai mult decât atât, viața conjugală și tragediile repetate care au marcat familia Eminovicilor i-ar fi grăbit sfârșitul.

Mama poetului Mihai Eminescu, Raluca Eminovici/ Arhivă

Mama lui Mihai Eminescu avea sânge slav

Din partea mamei sale, Mihai Eminescu are şi sânge slav, de cazac. Pe mama lui Mihai Eminescu o chema de fapt Rareşa Iuraşcu. Era fiica lui Vasile Iuraşcu, un boier din Joldeşti, astăzi un sat din comuna Vorona, judeţul Botoşani.

Tatăl său a alintat-o Raluca sau Ralu, și așa i-a rămas numele. Se știe că Raluca Iurașcu s-a născut în 1816 și era fiica lui Vasile Iurașcu și a Paraschivei Donțu, fiica unui cazac, refugiat în județul Botoșani, prin zona Vlădeniului. El se numea Alexa Potlov sau Donțu, cum îl știau localnicii.

Vasile Iurașcu avea rangul de stolnic și se trăgea dintr-o veche familie de mici boieri de țară, cu un conac în zona Joldeștiului. Nu se știe câtă educație i-a oferit fiicei sale, Raluca. Cert este că tânăra boieroaică s-a căsătorit în 1940 cu căminarul Gheorghe Eminovici.

O vreme va sta la Joldești, în prejma conacului părinților, apoi va pleca alături de soțul său, la Botoșani. La aproximativ cinci ani după ce l-a născut pe Mihai Eminescu, Raluca Eminovici se va muta cu familia pe moșia de la Ipotești, administrată de soțul său. Împreună cu Gheorghe Eminovici, Raluca Iurașcu va avea 11 copii, dintre care au supraviețuit doar șapte.

„Obscură și trudită într-o casă plină de copii”

Conform specialiștilor, Raluca Eminovici era o fire sensibilă, timidă, visătoare care contrasta evident cu caracterul soțului. Acesta era o fire practică, autoritară și zeflemitoare. În acest context, viața conjugală, ca de altfel întreaga sa existență, după căsătorie, a fost foarte grea. Evlavioasă, Raluca Eminovici se consola în biserica de lemn, construită la Ipotești din banii ei de zestre. Gheorghe Eminovici este descris ca un bărbat violent și abuziv.

Pe lângă un bărbat așa de întărâtat în ideile lui și cu atâta violență, autoritar, femeia nu putea fi decât o ființă supusă și blândă, mângâindu-se cu copiii și îngenunchind pe la icoane“, scria George Călinescu în lucrarea sa „Viața și opera lui Mihai Eminescu”.

Ucisă de tristețe și viața grea de familie

Deziluziile unei vieți conjugale marcate de spiritul autoritar, abuziv și violent al soțului și-au pus amprenta pe sănătatea Ralucăi Eminovici. La toate acestea s-au adăugat și tragediile care au marcat familia Eminovicilor. Este vorba, în principal, despre moartea fiilor săi mai mari, Șerban și Iorgu, unul după altul.

Raluca Eminovici se îmbolnăvește de cancer, boală care o va răpune în anul 1876.