Sportiva din România își pregătește acum apărarea în scandalul de dopaj și este hotărâtă să își demonstreze nevinovăția. Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj în urmă cu trei zile. Începând de la acea dată are la dispoziție 20 de zile să conteste actul de acuzare. Termenul curge din momentul în care a fost notificată oficial.
Înainte de a fi testată, Simona Halep a fost nevoită să respecte cu sfințenie o serie de reguli. Fosta campioană a fost avertizată și a luat la cunoștință, înainte să i se ia proba, de la ofițerul de control doping, mai multe lucruri pe care trebuie să le facă.
Astfel, ea a trebuit să evite hidratarea excesivă. Consumul de lichide sau alimente înaintea emiterii probei se face pe proprie răspundere.
Simona avea dreptul să amâne testarea și prezența la stația de control anti-doping dacă participa la conferința de presă în limba engleză urmată de interviul în limba română solicitat, în scris, de doi jurnaliști români cu cetățenie americană, Grigore Culian și Cristian Boghian, motiv pentru care Halep a fost amendată de WTA.
Stația de control doping, formată din trei zone delimitate distinct
Stația de control doping la US Open a fost formată din trei zone delimitate distinct:
- zona de așteptare (o cameră echipată cu scaune);
- zona de lucru (frigider pentru păstrarea probelor biologice, o masă, scaune, mobilier adecvat recoltării de probei de sânge – nu a fost cazul lui Halep) ;
- zona de recoltare (cabinet special amenajat cu două toalete separate și o chiuvetă, echipat cu materiale de igienizare care au fost păstrate în anticamera toaletei).
În stația de control doping, Halep nu a putut consuma decât băuturi care i-au fost puse la dispoziție, în ambalaje sigilate, exclusiv cele din carton. Consumul băuturilor și/sau alimentelor aduse din afara stației reprezenta un risc asumat de româncă.
La ședința de recoltare a probei au avut dreptul să asiste un reprezentant al Simonei (la US Open, unde a făcut teste în zilele de 26 (negativ), respectiv 29 august (pozitiv), Halep a avut ca staff/echipă tehnică pe Patrick Mouratoglou – antrenor, Candice Gohier – fizioterapeută și Arnaud Restifo – sparring – partner).
A mai asistat și un observator din partea ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului);
Proba de urină, recoltată în prezența ofițerului de control doping
În momentul în care Simonei i-a fost recoltată proba de urină, Halep a fost însoțită numai de doamna ofițer de control doping care a informat-o că „trebuie să dețină controlul asupra echipamentului de recoltare și asupra probei emise”.
Femeia ca a supravegheat-o pe Halep s-a asigurat că are suficientă vizibilitate în zona unde Simona a dat proba, în caz contrar avea dreptul să îi solicite româncei să îndepărteze îmbrăcămintea care împiedica vizibilitatea clară a emiterii probei de urină!
Mai mult, femeia ofițer de control doping s-a asigurat că Halep s-a spălat pe mâini înainte de a emite proba de urină (Simona a putut opta să poarte mănuși pe durata recoltării probei).
În fața lui Halep, doamna ofițer de control a verificat dacă proba de urină emisă a îndeplinit standardul internațional pentru testare și investigații în ceea ce privește calitatea și cantitatea.
Simona și-a ales trusa de recoltare și a verificat, la solicitarea femeii-supraveghetor acreditată, corespondența codului pe toate componentele acesteia, potrivit Prosport.
Ce pot identifica și verifica detectivii autorizați, angajați pentru investigații
- dacă sportiva a verificat integritatea sigiliului înainte ca Simona și reprezentantul ales de ea să semneze formularul de control doping.
- dacă Simona a primit o copie a formularului de control doping după ce ofițerul supraveghetor a repartizat în plicuri separate, sigilate, cele două documente și le-a predat Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului și laboratorului.
- dacă a avut observații, consemnate într-un formular suplimentar de raport, asupra modului de desfășurare a procedurii de recoltare a probei.