Cercetătorii au analizat aproape o jumătate de milion de celule individuale din șase zone ale inimii pentru a construi o hartă extinsă care ar putea ajuta la realizarea tratamentelor personalizate.
„Am creat cel mai detaliat atlas al inimii adulte umane până în prezent, ajutaţi de inteligență artificială, pentru a caracteriza aproape jumătate de milion de celule unice”, a declarat dr. Carlos Talavera-Lopez , unul dintre primii autori de la Wellcome Sanger Institut.
Pentru prima dată, am putut vedea exact ce face fiecare celulă din inima omului
Acest atlas arată că celulele din fiecare dintre cele patru camere ale inimii se comportă diferit una de alta, reflectând funcţiile diferite ale fiecărei zone şi ajutandu-ne să întelegem inima sănătoasa a omului.
Cercetătorii spun că cunoașterea inimii va permite o mai bună înțelegere a bolilor de inimă și va ajuta la tratamente personalizate. Ei adaugă că ar putea conduce, de asemenea, la o medicină regenerativă în viitor.
În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat aproape 500.000 de celule individuale și nuclee celulare din șase regiuni diferite ale inimilor sănătoase de la 14 donatori de organe.
Folosind tehnologie de ultimă oră, echipa a putut vedea exact ce gene au fost activate în fiecare celulă.
Cercetătorii au descoperit că există diferențe majore în celule în diferite zone ale inimii și că fiecare zonă a organului avea seturi specifice de celule, evidențiind diferite origini de dezvoltare și răspunsuri potențial diferite la tratamente.
Cele șase zone ale inimii conțineau 11 tipuri de celule diferite, iar cercetătorii au descoperit mai mult de 62 de stări diferite de celule, care nu mai fuseseră văzute până acum în acest detaliu.
„Este pentru prima dată când cineva se uită la celulele unice ale inimii umane la această scară”, a declarat profesorul Norbert Hubner, autor principal al Centrului pentru Delimitare Max Delbruck.
„Cunoașterea întregii game de celule cardiace și a activității genetice a acestora este o necesitate fundamentală pentru a înțelege modul în care funcționează inima și a afla despre modul în care aceasta răspunde la stres și boli”.
„Efortul nostru oferă comunității științifice un set neprețuit de informații prin lămurirea detaliilor celulare și moleculare ale celulelor cardiace care funcționează împreună pentru a pompa sângele în tot corpul”, a spus dr. Michela Noseda , autor principal al Institutului Național al Inimii și Lungilor la Imperial College London.