Adevărul din spatele dronei sovietice care a aterizat în sud-vestul capitalei croate Zagreb și care a traversat România! Aceasta transporta o bombă de aviaţie care nu conținea explozivi. Cu toate astea, cercetătorii au depistat o substanță ciudată.
Oficiali ai parchetului din Zagreb au mărturisit că drona de recunoaştere sovietică care a aterizat forțat pe 10 martie în sud-vestul capitalei Zagreb era însoțită de o bombă de aviaţie care a explodat la contactul cu solul. Specialiștii spun că nu au existat victime și nici nu conţinea explozivi. Cu toate astea, o substanță neidentificată i-a panicat pe cercetători.
Nu este clar cine a lansat drona sau pe cine a vrut să lovească, dar Ungaria a declarat că dispozitivul Tupolev TU-141 a trecut prin România, Ungaria și Ucraina. Aceasta a zburat la altitudinea de 1.000 de metri şi a căzut la doar 7 minute după ce ajunsese în spaţiul aerian croat.
Mile Tomic din Comandamentul forţelor armate a dezvăluit că specialiștii au descoperit rămășițe dintr-o bombă de aviaţie OFAB 100-120 şi din ale unei rachete AVU-ET 350F. Bomba originală ar fi trebuit să aibă între 40 şi 46 kg de TNT. Anchetatorii au declarat că nu a fost o simplă coincidență și că aceasta conținea o substanţă cu energie înaltă. Cercetătorii nu au putut afla foarte multe informații.
Ce se afla în drona sovietică care a explodat?
În urma incidentului, peste 96 de maşini au fost distruse de explozie, produsă lângă lacul Jarun al capitalei. Nu au existat victime, dar s-au calculat pagube de 600.000 de kune (86.000 de dolari). Acțiunea este anchetată de Ministerul Apărării, dar numele vinovatului nu a fost făcut public. Procurorul Jurica Ilici a mărturisit că populația este în mare pericol.
Liderul Comisiei de apărare a Parlamentului croat, Franko Vidovici, a anunțat un detaliu care i-a panicat pe specialiști. Drona nu transporta explozivi, dar avea o substanță neidentificată care ar putea fi mult mai periculoasă ca orice altceva. Vidovici speră ca aceste incidente să se oprească. Acesta a mărturisit că a fost o lecție pentru NATO și Croația, iar singura soluție este ca autoritățile să fie mai precaute pe viitor. Cu toate astea, unele surse au dedus că vinovatul ar fi fost chiar Vladimir Putin, potrivit Agerpress.