Iohannis a oferit un prim rezumat după discuțiile care au avut loc la Londra, în cadrul Summitului NATO.

Președintele României a ținut să precizeze că țara noastră și-a atins obiectivele pentru care a fost reprezentată în cadrul Summitului.

„Vreau să detaliez câteva aspecte din discuțiile pe fond care au fost discutate la NATO. Este cu adevărat important să subliniez că această alianță a rezistat foarte bine timp de 70 de ani. Premierul britanic, Boris Jonhson, în alocuțiune, s-a întrebat retoric oare ce face această alianță să fie așa puternică? Iar răspunsul e că toate țările care fac parte din ea sunt state democratice bine definite.

S-a discutat și despre viitorul NATO, despre împărțirea corectă a atribuțiilor.

Împărțirea sarcinilor. Toată lumea a înțeles că este nevoie să plătim mai mult pentru apărare, acest 2% va fi plătit de mai multe state, nu au existat controverse. Actualul pact de apărare prevede ca acest 2% să stagneze pentru următorul deceniu. Dar nu putem exclude posibilitatea ca într-un plan ulterior acesta să crească. Totuși, vreau să readuc aminte un aspect: noi ne dotăm, o să avem o armată dezvoltată, dar trebuie să fim foarte serioși.

Solicitările de a evaluat strategia pe termen mediu și lung pentru NATO. Această chestiune a fost discutată și nu au apărut controverse. Toți am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție pentru viitorul NATO. Trebuie să răspundem la întrebările: cine este inamicul NATO? Cum trebuie să relaționeze NATO cu China? Trebuie sau nu trebuie să schimbăm abordarea față de Rusia?

În final, am decis să solicităm să elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflecție care în final va duce la o strategie care va fi discutată.

Ca o concluzie, NATO este unită, NATO este unită, NATO are un viitor foarte bun. Am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din precocupările NATO.

Am rediscutat și despre planul de siguranță al flancului estic. Summitul nu a fost doar o reușită pentru NATO, ci și pentru România. Ne-am atins obiectivele pentru care ne-am dus acolo!, a declarat Iohannis.