Potrivit inginerului Ioan Verdeş de la Observatorul Seismologic de la Vrîncioaia, cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, care a avut loc duminică dimineaţă în zona seismică Vrancea, a durat circa 20 de secunde, nu a avut replică şi s-a resimţit mai intens în zonele îndepărtate de epicentre.
„Cutremurul a avut o rezonanţă în diverse direcţii mai puternică decât în zona noastră. La noi (Vrîncioaia - n.r.) nu s-a resimţit foarte mult, în zonă nu a fost nicio agitaţie. Cutremurul a durat circa 20 de secunde şi nu a avut replică. A fost un cutremur prea mic ca să aibă replică. Cel care a fost la circa 38 de minute după a fost un alt cutremur, nesemnificativ. Dacă este o replică, aceasta apare în primele 5-10 minute, nu aşteptăm replici după o oră sau a doua zi”, a declarat inginerul Ioan Verdeş, potrivit Agerpres.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, nu au fost înregistrate niciun fel de probleme şi nu au existat apeluri la dispecerat pentru eventuale întreruperi de gaz sau de energie electrică ori probleme în ceea ce priveşte transportul feroviar. Nici la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea nu au fost înregistrate apeluri în urma cutremurului.
La Focşani, unele persoane au ieşit în faţa blocurilor mai înalte şi chiar au rămas mai mult timp afară, în aşteptarea unei eventuale replici, după care s-au retras în locuinţe.
Seismul de duminică dimineaţa a fost cel mai puternic înregistrat în acest an şi singurul care a depăşit intensitatea de 5 grade pe scara Richter.
Cutremurul a avut loc în judeţul Buzău, la circa 150 de kilometri adâncime, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km).