Diagnosticul l-a luat pe nepregătite – rinichii îi erau afectaţi atunci în proporţie de 80%. După mai bine de 25 de ani petrecuţi în lumea sportului, campionul caută, acum, un donator compatibil care să-l ajute să trăiască fără dializă. Pentru că timpul s-a scurs în defavoarea lui, rinichii lui Gheorghe sunt acum afectaţi în totalitate, iar, de miercuri, acesta a început tratamentul cu dializă la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Pentru a-şi proteja sănătatea, campionul a renunţat la viaţa sportivă anul acesta, când nu a mai putut să participe la a patra Olimpiadă din cariera sa, la Beijing.

Dializa, soluţia de moment

Pentru că viaţa lui depinde de un donator compatibil, Guşet a sperat ca marţi seara speranţele şi dorinţele să nu-i fie deşarte: rudele unei femei din Oradea, aflată în moarte clinică, şi-au dat acordul pentru transplant. Cu toate acestea, medicii au trebuit să-l pună iar pe lista neagră a aşteptării: organismul campionului nu era compatibil cu rinichii femeii. Pentru a lupta cu boala, Gheorghe trebuie să vină, de trei ori pe săptămână, de la Zalău la Cluj pentru dializă.

A slăbit 26 de kilograme

În ultimele luni, atletul a pierdut 26 de kilograme, având acum o greutate de 118. „Ne pregăteam pentru Olimpiadă, iar în timpul unui antrenament am văzut că nu dă randament. Ştiam ce putere de antrenament are şi am hotărât să facem nişte analize. Am emoţii. Să vezi dacă omului de lângă tine îi salvează cineva viaţa sau nu, nu cred că este uşor pentru nimeni“, a declarat pentru GSP TV soţia şi antrenoarea sportivului, Lorena Boberschi. „Uriaşul din Carpaţi“ şi-a început cariera sportivă la 14 ani, iar în 1984 a debutat la CSS Zalău, fiind şapte ani consecutiv campion naţional, din 1990 până în 1997. În timp ce pentru unii aruncători ai greutăţii viaţa sportivă se opreşte la maximum 30 de ani, Gheorghe Guşet nu a renunţat la carieră, rămânând unul dintre cei mai titraţi atleţi până la vârsta de 38 de ani.

MAESTRU

Palmares cu greutate

În 1994, Guşet ocupa locul I la Jocurile Francofoniei. Din 1993 până în 2007, a fost o prezenţă activă în Cupele Europene, unde a ocupat, de fiecare dată, un loc pe podium. De asemenea, a dominat toate ediţiile Campionatelor Balcanice de seniori timp de şaptesprezece ani. La mondialele din 2006 de la Moscova, Gheorghe Guşet a reuşit cea mai bună clasare a unui sportiv român într-o astfel de competiţ ie, ocupând atunci locul al cincilea.

Pentru cei care vor să-l ajute pe Gheorghe Guşet sunt disponibile conturile:

GUŞET GHEORGHE CĂLIN / CONT LEI – BCR – ZALĂU / COD IBAN RO25RNCB0318024673120001

GUŞET GHEORGHE CĂLIN / CONT EURO – RAIFFEISEN BANK – ZALĂU / RO62RZBR0000060006783263


SACRIFICIU. Recordmenul român a ratat Olimpiada de la Beijing (Foto: Agerpres)