O țară care trece de la munte la mare și care are un litoral fabulos, deschide sezonul la 1 iulie. Vestea bună nu e doar asta. Din România se ajunge cel mai ușor acolo cu mașina.
”Muntenegru este pe cale să devină o destinaţie #CoronaFree!”, a notat, duminică, pe contul său de Twitter, premierul muntenegrean Dusko Markovic.
Acestea își promovează țara ca destinaţie de vacanţă unde pandemia de coronavirus va fi în curând depășită și invită turiștii din Europa să ia cu asalt plajele de pe țărmul Mării Adriatice. Dar cei mai așteptați turiști sunt cei din țările vecine, precum Serbia şi Bosnia-Herţegovina, dar și din România. Deja de patru zile Muntenegru nu a mai niciun nou caz de infectare cu SARS-COV-2. Bilanțul epidemiei arată astfel: 324 de cazuri de contaminare şi 9 decese la o populație de 630.000 de locuitori.
Cum se ajunge în ”Perla ascunsă a Adriaticii”
Sunt 1.200 de kilometri din București până al Budva, cea mai accesată destinație turistică din Muntenegru, și mai puțin de 800 din Timișoara. Toți cei care au parcurs drumul spun același lucru: îți taie respirație, până să ajungi la mare, traversezi țara, prin munți, pe serpentine amețitoare tăiate direct în piatră. Kotor, Bar sau Ulcinj sunt alte destinații căutate de turiști.
Muntenegru și-a obținut independența față de Serbia în 2006, și a devenit un exemplu în ceea ce privește promovarea turistică. Cel mai tânăr stat european se bucură de un peisaj care cuprind de la cascade și canioane spectaculoase, la plaje cu ape de un albastru ireal, munți abrupți și orașe medievale, cu străduțe pietruite. Nu degeaba producătorii Game of Thrones au ales și aceste locuri pentru a filma.
E b ine să știți că Muntenegru are unele dintre cele mai frumoase parcuri naturale europene, iar rafting-ul este un fel de sport național. Pentru călătorii cu buget redus, Muntenegru este destinația ideală.
Budva, oraș supranumit ”perla ascunsă a Adriaticii” este un oraș vechi cu plaje imense, nisip fin și cele mai albastre ape. Din Budva, puteți explora Canionului Tara, cel mai mare din Euroa, sau Parcul Național Durmitor.
Orașul Kotor adăpostește și cel mai sudic fiord european dar și cel mai vechi oraș fortificat de la Mediterana, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ulcinj Riviera e faimoasa pentru plajă sa unică în Europa, cu cotloane izolate, Velika Plaza.
Sursa foto: Petre Nicoară